Na návštěvě Rothschildova zámečku ve Vítkovicích

9. leden 2015

Velkorysou a pečlivě udržovanou zámeckou zahradu zabraly tovární haly. Takovou historii má místo v městské části Vítkovice, kde ale naštěstí dodnes stojí Rothschildův zámeček z roku 1848.

Rothschildův zámeček je nejstarší památkou na území ostravské městské části Vítkovice. V kontrastu s okolní industriální architekturou - továrními halami, komíny a železárenskými provozy - je opravdu nepřehlédnutelný.

Zámek stojí ve Vítkovicích od roku 1848 dodnes hlavně díky rozsáhlé rekonstrukci, kterou prošel před pěti lety. Při obhlídce zámku připomíná historička Hana Šustková, že v polovině 19. století ještě zámeček rozhodně nestavěli uprostřed továrny, jak by se dnes mohlo zdát.

„Rudolfova huť se rozkládala trošičku víc k řece Ostravici. A tady, kde teď pozorujeme nejrůznější haly, administrativní budovy a výrobní zařízení, byla všude zahrada. Byly tady vysazovány vzácné dřeviny a vznikla celá řada drobných architektonických prvků – altánků, fontánek a tak podobně,“ vysvětluje historička.

Empírový zámek sloužil jako reprezentativní budova správy železáren i jako byt továrníka Rotschilda. V průběhu let pak na zámku působili i další majitelé továrny, jako např. Adolf Sonnenschein nebo Oskar Federer. Jednotlivé historické éry připomínají zámecké salóny, zařízené v různých stylech.

Na zahradě místo zeleně postupně rostly tovární haly

Zastavování okolí továrními budovami začalo někdy ve druhé polovině 19. století. Jak se rozšiřoval sortiment výroby, bylo třeba stavět nové haly a provozy. A bylo to právě i na úkor zámecké zahrady.

„Takže od těch osmdesátých let 19. století se neustále ukrajovalo, až na konci 20. století zbylo jen torzo,“ dodává Hana Šustková.

Salónek ve stylu empíru - současnost

Na zámku se kdysi bydlelo a to vyžadovalo určité provozní hospodářské zázemí. Kromě zámku tak vznikly také objekty, ve kterých byly umístěny například chlívky a stáje. Také tam byla zelinářská zahrada pro zámeckou kuchyni.

„S tím, jak se pozemek ukrajoval, ty objekty měnily svou funkci. A v 50. letech minulého století potom některé ty části byly zlikvidovány úplně, protože se zase rozrůstala fabrika a bylo třeba místa,“ uzavírá historička.

Nechybělo málo a vítkovický zámek upadl v totální zapomnění. Šedivěl, chátral a není to tak dávno, co na něj byl ještě smutný pohled. Před pěti lety ale zámečku, vrátila lesk kompletní rekonstrukce.

Do empírového Vítkovického zámečku můžete nahlédneme spolu s vedoucí archivu společnosti Vítkovice Hanou Šustkovou v audio záznamu pořadu Křížem krajem. Tento i další díly pořadu pak ve zvukové podobě najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio