Na několika místech Moravskoslezského kraje dnes padly teplotní rekordy

1. březen 2024 19:31

Na několika místech Moravskoslezského kraje dnes padly teplotní rekordy platné pro 1. březen. Teploty se v regionu pohybovaly okolo 13 až 15 stupňů Celsia. ČTK to řekl Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj je možné, že teplotní maxima budou překročena i o víkendu.

Čtěte také

Ze stanic, které měří déle než 30 let, byl rekord překročen například v Mořkově na Novojičínsku. Meteorologové tam naměřili 15 stupňů Celsia. Dosavadní rekord z roku 1994 byl o šest desetin stupně nižší. Rekord padl i v Rýmařově na Bruntálsku. Dnes tamní stanice naměřila teplotu 13,6 stupně Celsia. Rekord z roku 1992 byl 11,5 stupně Celsia. Ve Městě Albrechticích na Bruntálsku teplota dosáhla 14,6 stupně Celsia. Tam ale rekord nepadl. Pouze byl vyrovnán ten z roku 1956.

Dosud nejtepleji bylo v kraji 1. března 1959 v Jablunkově Návsí na Frýdecko-Místecku. Tehdy tam měřicí stanice zaznamenala teplotu 17 stupňů Celsia. Dnes tam bylo o 3,1 stupně chladněji.

„I zítra a v neděli by teploty mohly atakovat rekordy. Teploty se mají pohybovat i okolo 16 stupňů Celsia. Nedá se to proto vyloučit,“ řekl Volný.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související