Na nové hrázi rybníka v Polance nad Odrou najdete alej s pozoruhodným jménem

14. duben 2015

Na nové hrázi rybníka Velký Vaček v Polance nad Odrou roste alej mladých stromků. Visí u nich tabulka s pozoruhodnou cedulí, která odkazuje na dva československé politiky a slavné muže první republiky: Antonína Švehlu a Gustava Habrmana.

Za pojmenováním stojí Karel Sýkora z Proskovic, který do Poodří vyráží pravidelně. Třeba s vlastnoručně vyrobenými ptačími budkami.

Text informační cedulky Švehlovy a Habrmanovy aleje

„Kolik budek jsem tady už nanosil, se nedá spočítat, protože průměrně se svými dětmi, vnuky nebo kamarády a kdysi i se svými žáky jich udělám takových patnáct až osmnáct každý rok. Dávali jsme budky třeba do Bělského lesa a samozřejmě tady, do Poodří. Špačci, sýkorky, strakapoudi, ti to potřebují,“ říká pan Sýkora.

Další dvě nové budky nese během našeho natáčení magazínu Křížem krajem. Budou umístěny někde poblíž aleje.

„Nacházíme se na hrázi, kde jsou vysazeny dvě nové aleje. Jedna směřuje k železniční trati a ta krásná tady jde souběžně s tokem Odry. Jedna je buk a tam na tom kameni je ten, kdo to sadil, kdo do toho investoval. A já jsem na počest Antonína Švehly a Gustava Habrmana tuto alej takto pojmenoval,“ vysvětluje pan Sýkora.

Na cedulce je i úryvek z polanecké kroniky, o tom, že se v roce 1935 měla sadit Švehlova lípa a Habrmanova lípa a že se tak nestalo. Jsou zde také malé vizitky zmíněných politiků.

„Byli to opravdu velicí politici, především Antonín Švehla. To byl agrárník, sedlák, mlynář, rolník. Byl ministrem vnitra v nejtěžších dobách Československa po roce 1918, byl třikrát předsedou vlád. A proč jsem zvolil Gustava Habrmana? Byl jeden z našich nejskvostnějších ministrů školství,“ říká Karel Sýkora, proč stojí za to je připomínat.

Více se dovíte poslechem záznamu našeho magazínu Křížem krajem, který spustíte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu pak najdete také v iRadiu.

Na hrázi rybníka Velký Vaček v Polance nad Odrou
Spustit audio