Na občanské poradny se obrací čím dál více lidí kvůli vysokým zálohám na energie

5. duben 2022

Vysoké zálohy za plyn a elektřinu. To jsou jedny z hlavních problémů, se kterými se teď lidé obrací na občanské poradny v Moravskoslezském kraji. Počty takových lidí stoupají. Vedoucí poraden další nárůst očekávají před půlkou dubna. V té době totiž řada lidí musí skončit v takzvaném režimu dodavatele poslední instance, do kterého se dostali kvůli krachu dodavatelských společností.

„Nejprve jsem platil zálohy dohromady snad 15 tisíc měsíčně. Elektřina se poté upravila na relativně normální nebo původní částku, ale za plyn platím momentálně téměř trojnásobek,“ líčí Martin z Opavy, který po krachu Bohemia Energy načas skončil u dodavatele poslední instance.

Vysoké zálohy v současnosti řeší řada lidí. Mnozí z nich o pomoc nebo radu žádají i různé občanské poradny. „Dochází k nějakému vývoji na trhu s energiemi. Mám za to, že dodavatelé se na to snaží reagovat. Ne vždy to dělají úplně správně. Klienti si často myslí, že když mají tzv. fixní ceny, že se jim cena změnit nemůže. Ono to tak ale ne vždy bývá,“ vysvětluje vedoucí občanské poradny Charity Opava Lucie Trunečková.

Čtěte také

Řada klientů jsou lidé, kteří dodavatele energie vysoutěžili přes elektronické aukce. „Skutečně se v těch energetických aukcích dodavatelé předháněli cenou, která aktuálně neodpovídá tomu vývoji na trhu. Ti dodavatelé se snaží dostat na nějakou cenu, která je pro ně v současné době příznivější a asi zřejmě i zvládnutelná. Ale samozřejmě pro ty klienty to potom znamená velkou potíž,“ vysvětluje.

Lucie Trunečková říká, že v první polovině dubna se na poradnu můžou více obracet lidé, kteří po krachu dodavatelských společnosti zůstali u takzvaného dodavatele poslední instance. Třeba u ČEZu je v tomto režimu okolo 4 tisíc lidí. Zůstat v něm můžou maximálně půl roku, pro většinu z nich tedy do půlky dubna.

„A potom vlastně ten člověk přechází do takzvaného neoprávněného odběru a hrozí mu odpojení po té půlroční době. To znamená, ti lidé by si měli co nejdříve dodavatele najít,“ dodává mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

autor: Petr Dušek
Spustit audio