Na Praděd jezdí pravidelný autobusový spoj pro seniory a hendikepované. V provozu bude do konce prázdnin

12. červen 2021

Lidé, kteří jsou upoutaní na invalidní vozík nebo mají vážné pohybové problémy, se můžou přes léto pohodlně dostat až na Praděd. Na nejvyšší horu Jeseníků je od začátku června jednou týdně sveze autobus. Kromě hendikepovaných je speciální spoj určený také penzistům nad 65 let. Zástupci dopravce ale zájemcům doporučuje, aby si jízdu předem rezervovali.

Řidič autobusu

Speciální autobus na plyn vyjel z Hvězdy přesně v 10:00 a po 25 minutách byl v cíli. Mezi prvními cestujícími, kteří se nechali na Praděd vyvézt, byl i Josef Prous z Prahy. „Konečně se mi splnil sen. Stálo to za to,“ říká pan Josef. Návštěva nejvyššího moravskoslezského vrcholu je pro něj premiéra. Před nedávnem prodělal 77letý senior covid a sám by si na pěší turu netroufl. Teď už se ale s partnerkou Marií Kořínkovou, se kterou přijel na týdenní pobyt do lázní v Karlově Studánce, kochá výhledy.

Jízdenku na Praděd je možno zaplatit i kartou

Nadšení z výletu neskrývají ani další cestující – Marie a Cecílie z Ostravy. Obě dámy mají po závažných operacích pohybového aparátu a ani ony by prý po svých kopec nevyšlapaly. „Nádhera, jsem tady poprvé v životě,“ říká paní Marie.

Praděd

Autobus nabízí 35 míst a tři místa pro vozíčkáře. Na Praděd bude jezdit každou středu až do konce srpna. Řidič přitom startuje už z Hrabyně na Opavsku. „Máme rezervační systém, ve kterém se dá objednat jízdenka nahoru na Praděd. V případě, že by autobus nebyl plně naplněn, cestující má možnost si pořídit jízdenku přímo u řidiče,“ upřesnil oblastní ředitel autodopravce Jan Širc.

Čtěte také

Autobusový spoj museli podpořit i ochranáři přírody. Bez jejich souhlasu by se autodopravce neobešel. „Vedení CHKO bylo velmi vstřícné, protože se setkávají často s tím, že lidé často požadují povolení k vjezdu osobním autem. Toto by chtěli omezit co nejvíce,“ pokračuje Širc. „Žádost toho dopravce vyřešila tento problém, protože vydávat povolenky k vjezdu na Praděd za soukromými účely nemůžeme,“ potvrzuje strážce přírody ze Správy CHKO Jeseníky Pavel Jurka.

Jak dlouho se mohou cestující na Pradědu zdržet a další podrobnosti o cestování na Praděd si poslechněte v reportáži. Jízdenky je možné je rezervovat a koupit prostřednictvím e-shopu na adrese napraded.reenio.cz.

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související