Na sociálních sítích přibývá snímků AI, lidé je sdílejí jako realitu

7. červen 2024 11:57

Snímek silné bouřky, hustých mraků nad městem anebo jiné dokonale zachycené přírodní jevy. Podobné záběry se stále častěji objevují na sociálních sítích a lidé je sdílí jako reálné fotografie. Podle vědců to ale nemusí být pravda a naopak varují před přílišnou důvěřivostí. Umělá inteligence se už prosazuje i v této oblasti a dokáže zamotat hlavu.

„Vidím, že je to až degradace nebo dokonce dehonestace všeho, co jsme se učili. Ať už to byl Newton, Einstein nebo třeba Schrödinger,“ zlobí se Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Je oceňovaným astrofotografem. To, co zaplavuje světové sociální sítě, podle něj nemá s realitou téměř vůbec nic společného. „Na obrázku, který se rozšířil, je reálný možná jen strom,“ ukazuje mohutně lajkovaný údajně skutečný snímek dubnového zatmění Slunce. Třeba působivá podoba žhavých plynů v okolí hvězdy je podle něj nesmyslná.

Čtěte také

Anebo další obrázek hromadně sdílený jako skutečný. Barevné duhy jedna přes druhou. „Třeba čtyři, pět, šest duh, přičemž každá z nich je úplně jinak orientovaná. To jsme se přece učili už na základní škole, že takový jev v podstatě nemůže nastat,“ dodává Horálek.

Umělá inteligence podle Petra Horálka vyrobí snímek tak, že sama vyhledá podobné fotografie, načte informace na internetu a něco vytvoří. Často bez fyziky a dalších zákonitostí.

Některé obrázky, jak říká, dokonce hraničí s poplašnou zprávou. „Jsou absolutně děsivé obrazy tornád, které vypadají spíš, jako by si někdo míchal mlíko. A mohli bychom pokračovat donekonečna v těch atmosférických úkazech,“ popisuje vědec.

Jedinou obranou je podle něj kritický pohled, oprášení toho, co známe už ze základní školy. Anebo se pořádně podívat. „Jsou to takové až animátorsky vzhlížející grafiky. Je to umělá inteligence, ta to vytvoří jenom s patřičným rozlišením podobným tomu, co třeba vidíme v animácích,“ vysvětluje Horálek.

Na podobné střety mezi realitou a umělou fikcí budou zřejmě narážet propagátoři vědy stále častěji.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související