Na Tříkrálovou sbírku je v diecézi přes 3000 pokladniček

2. leden 2019 12:17

Přes 9000 koledníků letos vyjde do ulic ostravsko-opavské diecéze během Tříkrálové sbírky, která potrvá do 14. ledna.

Zapečetěno je 3015 pokladniček, což je po Brnu a Olomouci nejvíce v zemi. Organizátoři navíc očekávají, že ještě v době konání sbírky by se mohly další pokladničky pečetit. Dnes to řekl hlavní koordinátor sbírky pro Moravskoslezský kraj a Jesenicko Martin Hořínek.

"Pocity jsou krásné, protože lidé si na Tříkrálovou sbírku zvykli. Ví, že přichází koledníci, kteří přinášejí nějaké požehnání, pokoj lidem, a samozřejmě žádají, jestli by lidé mohli pomoci potřebným," uvedl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák, který sám koleduje už 19 let.

Sbírka tradičně pomáhá lidem v nouzi či bez přístřeší, seniorům a lidem v závěru života. "Během celého roku si každá z 18 oblastních charit zpracuje takzvané záměry, které podpoří výnos z Tříkrálové sbírky, schválili jsme jich celkem 75, tedy o pět více," řekl Hořínek.

V roce 2018 koledníci v ostravsko-opavské diecézi vybrali přes 17,854 milionu korun. V celém Česku to bylo přes 116,3 milionu korun. Hořínek dnes připomněl, že každoročně se kvůli známosti sbírky musí řešit případy, kdy ji někdo zneužije.

Uvedl, že malé tři krále v kostýmu vždy doprovází osoba starší 15 let s potvrzenou průkazkou, na níž je možné si ověřit pravost koledníků. "Je na ní uvedeno celé jméno, datum narození a číslo občanského průkazu vedoucího skupinky," uvedl Hořínek. Pokladnička je navíc označená charitním znakem spolu se zapečetěním příslušného úřadu. Číslo pokladničky je shodné s číslem v průkazu.

Definitivní výsledky koledování v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku budou známy na začátku února. Bližší informace mohou zájemci najít zde

Součástí sbírky v ostravsko-opavské diecézi je i řada akcí. Například ve Frýdku-Místku, Opavě nebo Třinci se chystá tříkrálový průvod a v Ostravě se bude vařit tříkrálový punč.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související