Na Třinecku přibývá útoků vlků na ovce. Chovatelé mají zvířata špatně zabezpečena

1. květen 2020 10:35

Útoky vlků na ovce se množí na Třinecku. Tamní magistrát proto vyzval chovatele, aby si svá stáda lépe zabezpečili. Nejlépe aby je na noc zavírali do ovčínů či hospodářských budov. V posledních týdnech už vlci v Beskydech zabili přes 30 ovcí.

„Útočila psovitá šelma – podle toho, jak byla ovce konzumována. Zda to byl stoprocentně vlk, není úplně jisté, ale domníváme se, že právě tady vlci škody působí,“ říká Jiří Labuda, koordinátor monitoringu velkých šelem na území Beskyd.

Ohrada, kde k útoku došlo, je zabezpečena elektrickým ohradníkem. „Tady by to vlka nezastavilo, protože k prvnímu lanku je od země až 50 centimetrů, takže se tady v pohodě dostane,“ upozorňuje Labuda.

Nejen ve Vendryni, ale také v Nýdku či nedaleké Bystřici zřejmě vlci na ovce útočili. Právě kvalitní zabezpečení stád je podle Jiřího Labudy základem k tomu, aby hospodářská zvířata i chráněné šelmy mohli žít vedle sebe. „Vlci také působí pozitivně na stav přírody a jsou klíčovým regulátorem kopytníků,“ připomíná.

Jsme v jejich teritoriu

O kousek dál zrovna jedni místní farmáři opravují plot. „Děláme tady oplocení, aby nám pejsek neutíkal. Jsme malí farmáři, máme stádo ovcí a koz,“ říká farmářka Veronika Kaňoková. Na jejich stáda vlci zatím neútočili. „Ale máme problémy s liškou, takže psi mají teď výběh kolem slepic,“ dodává.

„Beru to tak, že jsme v divočině a v jejich teritoriu. Ale člověku je to líto, protože každý den za tím vstává, chodí, opečovává a stará se o to,“ uvědomuje si farmářka.

Za škody způsobené velkými šelmami Moravskoslezský kraj loni chovatelům vyplatil necelých 600 tisíc korun. Letos očekává, že to bude více.

Spustit audio

Související