Na vesmírnou podívanou zve Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě

21. leden 2022 09:12

Pokud máte rádi vesmír a hvězdnou oblohu, můžete se na chvíli zastavit na Slezské univerzitě v Opavě. Tamní Fyzikální ústav vystavuje nejlepší snímky vytvořené astronomy z celého světa. Je tam i české zastoupení.

Planety, hvězdokupy, meteory. Pokud máte rádi podívanou, kterou nabízí vesmír, a přitom se ještě i něco dozvědět, můžete navštívit Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě. Prohlédnete si desítky nejlepších snímků zachycených astronomy z celého světa. Je to výběr velmi prestižní. Výstavou nás provedl Petr Horálek, který má mnoho zkušeností s fotografováním vzdálených objektů.

„Na této fotografii vidíme celonoční mozaiku maxima meteorického roje Perseidy. Fotka tedy neukazuje úkaz v jeden moment, ale v průběhu celé noci. Těch meteorů je tam poměrně hodně – myslím, že 408,“ vysvětluje u jedné z fotografií Horálek.

Astronomický snímek dne NASA

Nejsou to jen tak nějaké fotografie na této speciální astrovýstavě. „Snímky, které tady jsou vystaveny, se dostaly do prestižního výběru, kterému se říká Astronomický snímek dne NASA. Je to záležitost, která probíhá už asi od roku 1995. Dva profesoři astrofyziky v Americe a spolupracovníci v NASA založili takovou tradici, že každý den vybírají jeden zajímavý obrázek, který zachycuje něco na obloze, z vesmíru, nebo z družice, potom to okoření nějakou vlastní vědeckou populárně naučnou popiskou,“ vysvětluje Horálek.

Čechů mezi těmito nebeskými fotografy moc není, ale jednoho přece najdeme. Je to právě Petr Horálek. Fotografoval zatmění Měsíce na den přesně před dvěma lety. Na snímku si pak všiml podivné světlé tečky.

Okamžik dopadu asteroidu

„Myslel jsem, že je to jenom kvůli tomu, že byl poškozený čip, a tak jsem to vyretušoval. Pak jsem se k tomu vrátil a zjistil jsem, že tu samou tečku nafotografovalo mnoho lidí a že to tedy nebylo způsobeno mým čipem. Naopak šlo o reálný jev, a sice dopad asteroidu na Měsíc. Je velice vzácné to zachytit, protože většinou ten záblesk je velice slaboučký. Ale díky úplnému zatmění Měsíce byl ten záblesk krásně pozorovatelný,“ dodává astronom.

Šance zachytit takový dopad na měsíční povrch je 1:10 milionům.

Podařilo se pak i díky dalším snímkům tohoto úkazu od jiných fotografů vypočítat, co se tehdy na Měsíci přesně stalo a jaké to mělo důsledky. „Ten kráter je pravděpodobně nějakých deset, patnáct metrů velký a ten asteroid měl asi 27 kilogramů a velký byl zhruba jako basketbalový míč,“ upřesňuje Horálek.

Co fotka, to nějaký astronomický příběh. Výstavu najdete pod střechou v budově FPF Slezské univerzity.

Na výstavě snímků s vesmírnou tématikou
autor: Martin Knitl
Spustit audio