Na začátku bylo nečekané dědictví a na konci bydlení pro hendikepované klienty charity

15. únor 2024 09:12

Opavská charita postavila nové bydlení pro své klienty. V městské části Vlaštovičky stojí rodinný dům se čtyřmi byty a do něj se už brzy nastěhují lidé s lehkým mentálním postižením. Dům stojí na pozemku, který charita získala jako dědictví a poděkování za pomoc. Využila dotace i výtěžek z Tříkrálové sbírky. Dokončenou stavbu si už prohlédli i budoucí obyvatelé.

Eva Rohovská ukazuje na pohovku, kuchyň a koupelnu v bytě o ploše přes 40 metrů čtverečních. A dá se jít i ven na terasu. Budou tady 4 klienti s lehkým mentálním hendikepem, kteří zatím bydlí v nedalekém charitním domě pro zrakově postižené. Tady budou mít všechno, co potřebují.

„Celý dům, všechny čtyři bytové jednotky jsou zcela bezbariérové, takže jsou vlastně připraveny pro to, aby se mohla přistěhovat plně imobilní osoba. Jsou to lidé s lehkým mentálním znevýhodněním, jsou víceméně samostatní, nepotřebují trvalý dohled. Nicméně potřebují podporu pracovníka sociální služby,“ dodává Pavlína Králová z opavské charity.

Pozoruhodný je i příběh tohoto místa. Pozemek s původním domem totiž charitě věnovali v závěti a z vděčnosti manželé Brunclíkovi. Jejich dům byl ale ve špatném stavu a výhodnější bylo postavit nový. Jejich gesto ale místní lidé ocenili.

„Byli bezdětní. A když paní Brunclíková zemřela, tak pan Brunclík tady zůstal sám. Charita mu vycházela vstříc – pomáhala mu s nákupy i s nějakými pracemi. Nakonec se pan Brunclík rozhodl, že to celé věnuje charitě,“ vypráví jeden ze sousedů pan Jaroslav.

A příběh skončí už za pár dnů, kdy se zatím prázdné byty zaplní oblečením a dalšími věcmi. A zvědavé oči návštěvníků nahradí soukromí pro nové obyvatele.

autor: Martin Knitl
Spustit audio