Na záchranu ohrožených gibonů se v ostravské zoo vyběhalo 200 tisíc korun

24. září 2019

Celkem 1200 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoologické zahradě pro gibony stříbrné. Díky nim zoo pošle na záchranu těchto ohrožených indonéských primátů 200 tisíc korun, řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Po předešlých třech ročnících charitativních běhů, které podpořily záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské a lemury Sclaterovy, byl čtvrtý ročník věnován právě gibonům stříbrným. O jejich ochranu na Jávě usiluje indonéská iniciativa Coffee and Primate Conservation Project.

„Pilířem projektu je produkce kávy, lesního medu a palmového cukru jako trvale udržitelného a k přírodě šetrného způsobu obživy. Káva je pěstována ekologicky šetrnými postupy přímo v oblastech, kde se vzácní primáti vyskytují. Díky tomu zůstává zachován přirozený ekosystém, a tím i domov pro zde žijící druhy zvířat,“ uvedla Nováková.

Gibon stříbrný žije pouze na ostrově Jáva v Indonésii. Je dokonale přizpůsoben k životu v korunách stromů. Stejně jako jiné druhy gibonů žije v rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a různě starými mláďaty. V důsledku kácení deštných lesů se jejich přirozené prostředí neustále zmenšuje a i giboni stříbrní se řadí k ohroženým druhům. Další hrozbu pro ně představuje nelegální obchod se zvířaty – mláďata jsou prodávána na černém trhu jako domácí mazlíčci. Jejich rodiče jsou při obraně mláďat většinou zabiti pytláky. Ve volné přírodě zbývá okolo 4000 zvířat, početnost populace však nadále klesá.

„Běh Zoo Ostrava pro gibony byl mimořádně úspěšný. Maximální kapacita 1200 běžců byla naplněna ještě před uzávěrkou. Lidé si mohli již tradičně vybrat ze tří tratí v délkách 480 m, 2,5 km a 5 km. Ačkoliv běh nebyl závod a vítězem se tak stal každý, kdo se zúčastnil a pomohl, každý běžec obdržel startovní číslo s časovým čipem, a mohl tak zjistit výsledky svého výkonu,“ dodala mluvčí ostravské zoo.

Zástupci organizace SwaraOwa s šekem
autor: tif
Spustit audio