Na zvoničku na Javořince v Bílé čekali dlouhá desetiletí. Zvon opatrovali v dřevníku

24. srpen 2015

Měli zvon, ale zvoničku v osadě Javořinka v Bílé v Beskydech místní lidé nikdy nepostavili. Trvalo proto dlouhá desetiletí, než se jeho hlas v lesích rozezněl.

Impuls přišel od Zdenky Tomáškové. Vitální milá dáma a někdejší sekretářka Petra Bezruče žije v roubence na Javořince už léta a dlouhá desetiletí společně s manželem Václavem v chalupě opatrovali zvon pro zvoničku. Na výstavbu zvoničky došlo až letos.

„Třicet let tam byl a nebylo to místo zrovna důstojné. V takovém dřevníku. Ale je docela milé, že to takhle dopadlo. Zvon vypadá pěkně, zvoní jasně a doufejme, že tady zůstane. „Víte, ta zvonička je taková malá splátka těm, kteří tady žili a kteří už tady nejsou,“ říká paní Tomášková.

Zvonička v osadě je nejen novou turistickou atrakcí, ale taky splněným snem místních obyvatel. Dřevěná stavba, kterou tesař zhotovil v klasickém horském stylu, funguje zároveň jako posezení pro turisty.

„Zvon se jmenuje Martin, stejně jako jeden nezapomenutelný horal Martin Lukeš, který na Javořince v Bílé v Beskydech žil,“ prozrazuje paní Tomášková.

Další podrobnosti si poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Spustit audio