Návštěvníci ostravské zoo mohou spatřit mládě pandy červené

22. září 2020 13:40

Přestože se mládě narodilo už v polovině června, teprve teď začíná opouštět bezpečný pelíšek a začíná objevovat okolní svět. Budete-li mít štěstí, mládě pandy uvidíte taky.

Pandy červené patří k nejtajemnějším zvířatům Asie. Tajemné zatím zůstává i mládě, které se v ostravské zoo narodilo 14. června, a to nejen pro návštěvníky zoo, ale také pro chovatele. Až tři měsíce po porodu totiž mláďata zůstávají ukryta v budkách či dutinách a ven se odvažují jen velmi zřídka.

„Ostravské mládě je už poměrně velké, takže se začíná na průzkum výběhu vydávat samo. Takový okamžik se podařilo zachytit i jednomu z návštěvníků. Ze snímků je patrné, že mládě prospívá, nicméně jeho pohlaví chovatelé stále neznají,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Dvouměsíční mládě pandy červené v bezpečí pelíšku

Odchov mláděte probíhá zcela přirozeně a bez zásahu člověka. O to více jsou chovatelé od začátku napjati, jelikož matkou mláděte je mladá samička (*2018), pro kterou je to rodičovská premiéra. Zoo ji získala v roce 2019 na základě doporučení koordinátora Evropského záchovného programu pro pandy červené z francouzské Zoo de la Bourbansais. Otcem malé pandy je 11letý samec, který v Ostravě pobývá od roku 2010.

„Abychom novopečené matce zajistili potřebný klid, neměli návštěvníci k expozici několik týdnů po porodu mláděte přístup, neprobíhalo ani komentované setkání. Každopádně si doposud vede velmi dobře a o svého prvního potomka příkladně pečuje,“ vysvětlila mluvčí.

Zoo Ostrava chová pandy od roku 2007. Během této doby se zde narodila čtyři mláďata – včetně toho letošního, odchovat se podařilo jedno, a to v roce 2015. Chovatelé tak doufají, že i to letošní se podaří zdárně odchovat.

„Vzhledem k tomu, že situace těchto asijských šelem není v jejich domovině nijak příznivá a početnost volně žijící populace stále klesá, může se chov v zoologických zahradách stát v budoucnu poslední možností, jak tento druh zachovat pro příští generace,“ upozornila Šárka Nováková.

Mládě pandy červené

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití (Ursidae). Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, příp. vejci ptáků a drobnými živočichy. Počet pand červených se odhaduje na pouhých 10 000 jedinců.

Související