Nejlepší drobenka na koláče podle cukráře Josefa Maršálka

Drobenka nebo také žmolenka je základem mnoha našich koláčů. Můj nejlepší recept na drobenku je jednoduchý a skvěle funguje.

Postup

Ingredience
  • 120 g hladké mouky
  • 60 g studeného másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 g soli
  • 5–10 ml rumu (nebo vanilkové esence)

Všechny sypké suroviny a máslo vložíme do mísy. Žmouláním a mnutím rukama vytvarujeme sypkou směs.

Do takto připravené směsi přidáme 5–10 g rumu nebo pravé vanilkové esence.

Žmolenka, drobenka nebo – na Slovensku – mrvenka musí vytvářet žmolky. Nemůže to být sypká směs jako strouhanka nebo hrubá mouka. Je třeba, aby směs vytvářela nestejnoměrné hrudky.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.