Nejlepší je najít si svého řezníka v ulici a maso kupovat u něj, říká řeznický mistr Nitka

14. únor 2023

Kvalitní maso stále představuje základ našich jídelníčků. Jaké si vybrat, jak jej uchovávat a jak upravit, aby všem chutnalo, poradí řeznický mistr Jaroslav Nitka ze Starého Města u Frýdku-Místku.

Jaroslav Nitka má maso, zabijačku a dění okolo spojenu se setkáváním lidí. „Je to nejenom o jídle samotném, je to o té dobré náladě, o té muzice, o podání rukou,“ říká hned na úvod řezník.

„Žijeme v krásné době, kdy jsme v obležení obchodních domů, řetězců a obrovské nabídky produktů masa. Ale stále si myslím, že je dobré si ve své ulici, ve svém městě najít svého oblíbeného řezníka, spíše toho menšího formátu, nejlépe tam, kde vidím, že se několikrát týdně vozí vepřové půlky a řezník je bourá nejlépe před námi. A stále ten úsměv řezníka, který nám naseká čtyři plátečky na nedělní řízečky. A toto vlastně mám takto rád i já,“ dodává.

Důležité je také správné skladování nakoupeného masa. „Ideální je maso zavakuovat a potom ho dávat do mrazáku. Především by to maso mělo být dobře vychlazené, určitě by neměla teplota přesáhnout čtyři stupně, na to velký pozor,“ připomíná řezník. Jako nevhodné považuje na zabalení masa mikrotenové sáčky.

Tradiční způsoby uchovávání masa

Nejstarším způsobem uchovávání masa bylo solení a sušení – to je ovšem v našich zeměpisných podmínkách složitější. A také uzení. Čili spojení toho naloženého masa v soli, kdy zlikvidujeme bakteriální množení, a uzení.

„Čím nižší teplotou a delší dobu věnujeme uzení, tím více prodlužujeme tu dobu, kdy maso vydrží. Naopak jestliže spěcháme – vysoká teplota a krátké uzení. Tím ovšem zkracujeme dobu té konzumovatelnosti,“ vysvětluje řezník Nitka.

Jaroslav Nitka v Poradně také vysvětlil další způsoby zpracování masa. Řekl také, jak se dělá zabíjačka, jak dlouho můžeme maso skladovat a přidal recept na vepřová kolena pečená v troubě s bramborem. Poslechněte si záznam naší Poradny.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Související