Nejlepší plněné ořechy, co znáte, naplnil Josef Maršálek kávovým krémem a docílil symfonie chutí
Jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví - plněné ořechy se skořicí, kávou a vlašskými ořechy plněné kávovým krémem - upekl cukrář Josef Maršálek. Křehké půlky upečených vánočních ořechů spojených vláčným kávovým krémem jsou symfonií v ústech.
Postup
- Na 25–30 plněných ořechů
- 100 g cukru
- 140 g studeného másla
- 200 g hladké mouky
- 120 g vlašských ořechů
- 15 g kávové sedliny (lógru)
- 2 g mleté skořice
- 2 g soli
- Na náplň:
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 20–25 ml espressa (silné kávy)
- 2 g mletého anýzu
Do mísy nasypeme mouku, cukr, kávovou sedlinu (lógr), mleté ořechy, mletou skořici a špetku soli. Nakonec přidáme máslo pokrájené na menší kousky. Suroviny musí být studené, nesmí mít pokojovou teplotu. Čím nižší je teplota ingrediencí, tak tím bude lepší výsledek, protože vytváříme křehké těsto.
Těsto zpracujeme rukama. Musí se dělat rychle a rázně, jinak hrozí spaření. Je lepší, když má drobenkovou konzistenci, než kdyby bylo přepracované.
Čtěte také
Hotové těsto dáváme rovnou do formiček na ořechy. Nejlepší jsou speciální silikonové formy, ale poslouží i klasické plechové formičky. Není třeba je vymazávat, protože těsto obsahuje dostatek másla a formičky po použití neumýváme, jen vytřeme.
Kousek těsta vtlačíme do úrovně pod okraj formičky a palcem zatlačíme do středu, abychom udělali uprostřed budoucího ořechu důlek. Tím vznikne místo pro krém.
Pečeme v předehřáté troubě na program horkovzduch při 160 °C. Těsto v silikonových formičkách pečeme déle, protože jsou tlustší, tak cca 25 minut. V plechových formičkách by měly být hotové za 15 minut.
Mezitím si připravíme krém. Do mísy od robota vložíme moučkový cukr, mletý anýz, přilijeme silnou kávu a přidáme povolené máslo. Pomocí protínací metly vyšleháme během minut hladký krém.
Krásně našlehaný krém dáme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. K plnění a slepení ořechů ale můžete použít i lžičku nebo roztírací nůž. Plníme, co se do nich vejde.
Na jednu část ořechu naneseme velkou vrstvu krému, přiklopíme druhým ořechem a vymáčkneme zbytek krému.
Rada: Několik dní na to nesahejte a nechte cukroví uležet.
Tip: Pro dokonalý vzhled můžete hotové ořechy dozdobit zlatými potravinářskými třptkami ve spreji.
Josef Maršálek
Recept se u Maršálků traduje po generace a prapočátek je u jeho prababičky. Mají krásně karamelovo-tmavou barvu a nejlépe chutnají po rozležení.
Josef miluje Vánoce a tvrdí, že si je každý má užít po boku svých blízkých a v klidu. Nikam nespěchat, nepřehánět to s úklidem a být střídmí s přípravou sladkého. Vánoce jsou svátkem rodiny a pohody.