Nejlepší prevence na křečové žíly? Mějte nohy na stole, říká MUDr. Fabián

12. březen 2020

Křečové žíly má v dospělém věku až 50 procent populace. A rozhodně nejde jen o estetický problém. Dá se křečovým žilám vyhnout? A jaké operační možnosti dnes máme?

Ze začátku nejsou vidět, ale přitom už je máte. Onemocnění postihuje až dvě třetiny lidí, procento se zvyšuje s narůstajícím věkem. „Větší křečové žíly jsou v populaci asi do patnácti procent,“ říká v úvodu rozhlasové Lékárny Břetislav Fabian.

Onemocnění je častější u žen a podle doktora Fabiana souvisí s hormonálními změnami v ženském těle, ať už jde o těhotenství, šestinedělí, nebo menopauzu. V jeho ordinaci se ale objevují i náctileté pacientky. „Jedna z příčin křečových žil je v dědičnosti. Pokud jsou tímto onemocněním postiženi oba rodiče, je výskyt u potomka až devadesátiprocentní,“ upozorňuje lékař.

Rizikové faktory vzniku křečových žil

  • genetické
  • těhotenství
  • obezita
  • sedavé zaměstnání a nedostatek sportu

Křečové žíly se zpočátku léčí konzervativně – nošením elastických kompresivních punčoch. Pacient má co půl roku nárok na nové.

V těžších případech je léčba chirurgická, přičemž v úvahu přicházejí dva druhy operací.  O jaké operace se jedná, jak probíhá rekonvalescence, ale také jaká je nejlepší prevence, uslyšíte v záznamu naší Lékárny.

autoři: Eva Panošová , tif
Spustit audio