Nejmladší německý profesor je z Drážďan

28. říjen 2012

Novým profesorem katedry matematiky univerzity v Bonnu byl minulý týden jmenován teprve čtyřiadvacetiletý Peter Scholze. Stal se tak dosud nejmladším německým profesorem.

Patří mezi nejbrilantnější světové matematiky a na jeho úspěch jsou velmi hrdí naši sasští sousedé. Peter Scholze se totiž narodil v Drážďanech. Podle deníku Sächsische Zeitung to prý není žádný vědecký podivín, ale moderní mladík, který má rád společnost a dokonce hraje v kapele na baskytaru. Od svých vrstevníků se liší jen tím, že matematiku na bonnské univerzitě vystudoval během pěti semestrů.

Zu dem neuen Mathematikprofessor an der Universität in Bonn ist die letzte Woche im Alter von nur vierundzwanzig Jahren Peter Scholze berufen worden. Er ist der soweit jüngste deutsche Professor. Er gehört zu den brillantesten Mathematikern der Welt und über seinen Erfolg freuen sich unsere sächsischen Nachbarn sehr. Peter Scholze ist nämlich der gebürtige Dresdner. Nach Sächsischer Zeitung sei er kein Nerd, sondern ein moderner Junge, der in der Gesellschaft belieb sei, und sogar in einem Band Bassgitarre spielte. Von seinen Altersgenossen unterscheidet er sich nur dadurch, dass er sein Mathematikstudium an der Universität in Bonn nur in fünf Semester gemacht hat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.