Největší rizika domácích spotřebičů a další zdroje požárů domácností

22. září 2020

Každá česká domácnost se dnes může chlubit celou řadou spotřebičů. Mohou stejně dobře sloužit, jako i škodit. To v případě, že se o ně správně nestaráme. Jaká jsou jejich největší rizika? A jak jim předcházet?

Domácnosti jsou dnes různými spotřebiči doslova zaplněny. Jsou na plyn, na elektřinu, na tuhá paliva. Které spotřebiče v domácnostech jsou z pohledu hasičů nejproblematičtější?

„Z hlediska požárů jsou to spotřebiče na pevná paliva s otevřeným ohněm, jako jsou krbová kamna, krby a podobně. Problémem je i to, že lidé neprovádějí revize, kontroly,“ říká hned v úvodu Poradny Martin Pliska, vedoucí oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Je důležité mít bezpečné prověřené spotřebiče v domácnosti. Jak poznáme, že jde o certifikovaný výrobek? „Jsou označeny certifikátem CE na štítku nebo v návodu výrobce. A přiložený návod doporučujeme přečíst až do konce,“ připomíná Pliska.

Tři vdechnutí a smrt

Dnešní domácnosti jsou napěchované nejen spotřebiči, ale také různými umělými hmotami. A to při případném požáru hraje velkou roli. „Nábytek, který je v dnešní době přítomný a který se prodává, je z velké části tvořen plastickými hmotami. To znamená, že při požáru uvolňuje opravdu velké množství toxických zplodin. Je tady potom obrovský problém nadýchání se těch zplodin hoření. Dvě až tři vdechnutí tohoto řekněme plynu, který se uvolňuje při požáru, může způsobit bezvědomí a následnou smrt,“ varuje host rozhlasové Poradny.

V kuchyni je největším zdrojem požárů vaření. Které kuchyňské spotřebiče jsou potenciálně rizikové? A když začne elektrický spotřebič hořet, jak zareagovat a postupovat? A proč a v čem jsou nebezpečné staré hliníkové rozvody? Nejen na to uslyšíte odpovědi v záznamu naší rozhlasové Poradny.

autoři: Ivana Šuláková , tif
Spustit audio