Některé domovy pro seniory už začaly s očkováním posilující dávkou

4. srpen 2022 08:10

Některé domovy v Moravskoslezském kraji už začaly s vakcinací druhé posilující dávky. Někde je zájem ze strany klientů velký, jinde je to ale třeba jen jedna třetina. Mnohá zařízení se ale na očkování teprve připravují a sbírají informované souhlasy.

Paní Anna, která je klientkou střediska Luna havířovského domova pro seniory, má o druhé posilující dávce vakcíny proti koronaviru jasno. „Ano, samozřejmě, budu se očkovat. Rozhodla jsem se proto, že tomu věřím. Tři dávky mi pomohly, čtvrtá mi, doufám, taky pomůže. Že kdybych onemocněla, tak to nebude mít takový těžký průběh,“ říká.

Čtěte také

To pan Josef se očkovat nenechá. „Ne, na co? Kdo by se nechal píchat?“ ptá se.

Ředitel Domova pro seniory v Havířově Milan Dlábek už postupně sbírá informované souhlasy. „Mohu mluvit za jedno středisko, tam máme 86 klientů. U 43 klientů proběhlo očkování čtvrtou dávkou. Další souhlasy samozřejmě získáváme postupně. A co se týká druhého střediska, tak tam je problém ten, že paní doktorka, která bude provádět očkování teprve od pondělka, vlastně ukončila dovolenou, takže ty informované souhlasy budeme získávat neprodleně,“ vysvětluje ředitel.

Očkuje se i v Opavě nebo Ostravě

Na očkování druhou posilující dávkou se připravují i ostatní domovy pro seniory, jako třeba opavská Vila Vančurova. „Čtvrtá dávka se bude očkovat 17. srpna a je to jedna třetina klientů,“ potvrdila vrchní sestra Michaela Bůžková.

Ostravský domov pro seniory Kamenec už ale třeba začal s očkováním minulý týden. „Ten zájem je relativně vysoký. Zhruba 80 procent klientů, kteří se nechali doposud naočkovat, má zájem se očkovat i tou druhou posilující dávkou. A pořád jsou mezi nimi ještě ti, které doočkováváme třeba první posilující dávku podle situace,“ vysvětluje vedoucí ošetřovatelského zdravotního útvaru Monika Marková.

Některé domovy čtvrtou dávku vakcíny svým klientům doporučují, jako třeba právě ten havířovský. Chce se tak připravit na případnou podzimní vlnu epidemie. Už teď má totiž nakažených šest zaměstnanců.

Spustit audio