Některé skiareály v Beskydech budou propouštět

28. leden 2021 12:37

Některá lyžařská střediska v Beskydech budou propouštět, někteří provozovatelé už s tím začali. Výpověď zatím čeká většinou sezonní zaměstnance, ty kmenové si areály zatím chtějí udržet. V průměru jde o čtyři lidi na areál, zjistila ČTK. Lyžařské areály jsou v důsledku nařízení vlády od konce minulého roku zavřené, opatření má pomoci zamezit šíření koronaviru.

Největšímu lyžařskému středisku v Beskydech, Bílé na Frýdecko-Místecku, začínají docházet peníze. Podle jeho provozovatele Jaroslava Vrzguly začíná být situace kritická. Areál, který zaměstnává 22 lidí, začne propouštět od února. „Kmenové zaměstnance si chceme udržet. Týkat se to ale bude lidí, které jsme přijali na zimní sezonu a jsou ve zkušební době,“ řekl Vrzgula s tím, že se to zatím bude týkat asi čtyř pracovníků.

Za zničující považuje hlavně nejistotu. „Musíme dva týdny dopředu nasmlouvat odběr elektřiny. Ta nás bude stát 150.000 korun. O ty peníze přijdeme, když nebudeme v provozu,“ řekl Vrzgula s tím, že státem slibované kompenzace jsou v nedohlednu.

Čtěte také

Polovinu ze svých deseti zaměstnanců už propustil Zdeněk Žák, který provozuje vleky v Mezivodí. „Propustili jsme pět lidí. Tedy polovinu zaměstnanců. Navíc jsme si museli půjčit peníze na zaplacení elektřiny, kterou jsme použili při zasněžování. Tyto peníze nám nikdo nevrátí,“ řekl Žák.

„Za jaro, kdy jsme přišli o měsíc provozu, jsme nedostali nic. Za tuto zimu taky. Jsou to pořád jen nějaké výkřiky. Nikdo ale netuší, kolik a kdy dostaneme. Nevím, zda něco vůbec bude,“ dodal. „Je to likvidační. Budu čekat na každý den, kdy budeme moci lyžovat,“ uzavřel.

O propouštění uvažuje i ředitel Ski Parku Gruň nedaleko Starých Hamrů Kemal Rušitovič. „Čtyři lidé to budou asi určitě. Pokud zůstane zavřeno i ubytování, tak to bude až šest osob,“ řekl. Rozhodne se tento týden.

Lyžařské areály byly tuto sezonu otevřené jen od 18. do 27. prosince. Pak se jejich provoz na základě nařízení vlády zastavil. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR je 450 lyžařských středisek, zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.

„Je to zoufalství a beznaděj. Nemůžu z toho spát,“ řekl ČTK Vrzgula a obvinil kabinet, že vlekaře dlouhodobě takříkajíc tahá za nos. „Vždy se najde nějaký důvod, proč nás neotevřít. Nákaza se přitom šíří i v továrnách,“ řekl.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související