Statisícové ztráty už hlásí provozovatelé lyžařských areálů. Stále nemohou otevřít

11. prosinec 2020 13:00

Sněžná děla jednou naplno, ale sjezdovky jsou prázdné. Tak to vypadá v mnoha lyžařských areálech. Provozovatelé stále neví, kdy budou moci otevřít. A místo zisku zatím počítají jenom ztráty. Třeba ve skiareálu Bílá v Beskydech.

Vlek sice jede, ale naprázdno. Jen se vysavačem čistí od nánosů sněhu. A plno práce mají zaměstnanci všude na svazích, sněžná děla chrlí technický sníh.

Jednou tady už zasněžovali a zbytečně, protože přišla obleva. Bylo více než 10 stupňů a všechno roztálo. Teď začíná všechno nanovo a kdoví, jestli zase ne zbytečně.

Čtěte také

„I přes tu oblevu bychom byli schopni – sice v omezené míře – ale fungovat. Vložili jsme do toho od začátku zimy už půl milionu a zisk nulový,“ říká Jaroslav Vrzgula, vedoucí skiareálu.

Přitom už teď tady měla být spousta dětí na lyžařských kurzech nebo dospělých na kurzech pro instruktory. Všechny tyto akce jsou ale zrušené.

„Byla taková naděje, že osmnáctého můžeme začít, pak pan Blatný řekl, že to nepřipadá v úvahu. Takže zase nevíme nic,“ dodává Vrzgula.

Kromě této nejistoty je to i tradiční souboj s počasím na začátku zimy. Nahoře na kopci byly minus tři stupně, ale spodní dělo se právě zastavilo, teplota se tam přiblížila nule.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související