Nekupujte brýle z obchodních řetězců, varuje primář Slepánek

22. únor 2017

Zdraví našich očí často podceňujeme. Jako by nám nedocházelo, že 80% informací o okolním světě získáváme právě zrakem. Vážné poškození očí nebo dokonce slepota představuje pro člověka neobyčejnou ztrátu světa a přináší komplikace v každodenním životě.

Spousta očních onemocnění nebolí, takže pacienta ani nenapadne do ordinace dojít. Lidé situaci podceňují, koupí si brýle a nechtějí se zdržovat očním vyšetřením. Děti mají pravidelné prohlídky u svého lékaře, ale v dospělosti už kromě zaměstnavatele není nikdo, kdo by člověka k očnímu vyšetření donutil.

Po čtyřicítce, kdy začínají potíže se čtením, se doporučuje vyšetřovat nitrooční tlak. Především lidé, kteří mají náběh na cukrovku, by měli ve svém vlastním zájmu absolvovat podrobné oční vyšetření. Přístroje rozpoznají problémy o několik let dřív, než si jich pacient sám všimne.

Matoucí může být záměna optika za očního lékaře. „Optik mi napíše brýle, ale nevyšetří oko, nezměří nitrooční tlak, nepodívá se na oční pozadí. Pouze mi dá sklíčka, ale neprovede oční vyšetření. Když mi jde jenom o brýle, navštívím optika. Pokud chci vědět, zda mám oko v pořádku, musím se objednat k oftalmologovi neboli očnímu lékaři,“ radí primář Očního oddělení Nemocnice Karviná-Ráj Jiří Slepánek.

Čtěte také

Brýle prodávané v obchodních řetězcích jsou kapitolou samy o sobě. „Kupovat univerzální brýle je velkou chybou. Jejich skla jsou na obě oči stejná, brýle nejsou cylindrické, tzn. lomivost ve všech směrech ciferníku je stejná. Každý máme nějaký astigmatismus a vidění přes takové brýle je méně pestré,“ dodává doktor Slepánek.

Kritéria poškození zraku mají několik stupňů, obecně se ale slepota rozděluje na úplnou a praktickou. Úplná slepota znamená, že pacient nevidí nic než tmu. Tento stav je většinou procesem nevratným. Naštěstí nastává málokdy, protože souvisí s cévním poškozením mozku. Oproti tomu praktická slepota je vidění, které je omezené na 1,6 metru. Mezi nižší stupně slepoty patří slabozrakost, kdy pacient ani v brýlích nepřečte cenovky a nerozpozná obličeje kolemjdoucích.

Oční choroby se zhoršují postupně. Se zrakem nesouvisí jen oko, ale i slzný film na rohovce, sklivec, zrakový nerv a světlo, které dopadá na sítnici. Všechny části musí fungovat a navazovat na sebe.

Oční vyšetření (ilustrační foto)

U malých dětí a lidí do 30 let jsou příčinou poškození zraku nejčastěji úrazy – střelná poranění, práce se sekačkou, ale i sporty jako squash, kdy člověk dojde ke kontaktu s předmětem menším než velikost oka. K očním poruchám vede taky zmíněný diabetes, protože zvýšený cukr napadá nejtenčí kapiláry a vlásečnice živící tkáň v oku.

A jak souvisí zhoršení zraku s hleděním do obrazovek televizí a počítačů? „Je to úplně jedno. Emise suchého vzduchu a záření z obrazovek jsou u moderních přístrojů omezeny. Oči sice osychají působením statické elektřiny, ale musíme si uvědomit, že slouží k dívání a používáním je nezkazíme,“ ubezpečuje primář Jiří Slepánek.

autoři: Naďa Čvančarová , Andrea Černá
Spustit audio