Nemocnice otevřela v Bruntále další zubní ordinaci, zájem je obrovský

5. březen 2024 12:51

Krnovská nemocnice dnes v Bruntále otevřela zubní ordinaci. Zájem o péči stomatologa byl opět značný a všechny přihlášené v předregistraci nebude možné uspokojit. Lékařka může přijmout maximálně 1500 lidí, zájemců je ale přes 5000. Rozhodovat proto bude los, řekl dnes personální a marketingový náměstek Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Jiří Krušina.

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám a právě na Bruntálsku je zubařů nedostatek. Krajská nemocnice se proto snaží podporovat vznik dalších zubních ordinací.

Čtěte také

„Vše funguje tak, že dané město připraví prostory, které nemocnici pronajme. Nemocnice s pomocí financí svého zřizovatele, tedy Moravskoslezského kraje, vybaví ordinaci přístrojovou technikou, sežene personál a provozuje ordinaci,“ řekl Krušina. Kromě Bruntálu ordinace už fungují v dalších šesti městech na Bruntálsku - Vrbnu pod Pradědem, Horním Benešově, Břidličné, Krnově, Rýmařově a Městě Albrechtice.

Bruntál do rekonstrukce a příprav prostor pro novou ordinaci investoval podle starosty Martina Henče (ANO) 2,5 milionu korun. Problém s nedostatkem zubařů ale ani otevření této ordinace nevyřeší. „Bohužel už dnes víme, že nám půjde do důchodu další zubař, a situace i přes otevření nové ordinace zůstává katastrofální,“ uvedl Henč.

Žádostí přišly tisíce

Zubní lékařka v nové ordinaci zaregistruje a ošetří během dvou až tří let na 1500 pacientů. Při předregistraci do ordinace v Bruntálu, která není právně závazná, nemocnice přijala 4138 on-line žádostí a dalších 980 na klasickém tištěném formuláři.

„Celkový počet žádostí ukazuje, jaká je skutečná situace ve městech našeho regionu. I přesto, že se setkáme s velkou kritikou, budeme muset vybírat pacienty do ordinace losem. Je to jediný způsob, jak zabránit dlouhým nedůstojným frontám a mrznutím v nich. Stejně tak by nebylo fér přijmout prvních 1500 pacientů, kteří si dali žádost on-line. Diskriminovali bychom všechny, kteří mají pomalý či žádný přístup k internetu,“ uvedl primář zubních ordinací Antonín Chudárek.

Další lékař se hledá

Podle ředitele nemocnice Ladislava Václavce by se ale v budoucnu mohlo zubní péče dočkat více lidí. „Jednáme s dalšími zubaři a je velice pravděpodobné, že v dalších měsících začne pracovat lékař i na druhém křesle v bruntálské ordinaci. Tím pádem nepřijmeme do péče 1500, ale až 3000 pacientů,“ řekl Václavec.

Čtěte také

Nemocnice teď připraví losování pacientů. Vylosovaným nejpozději do konce května přijde SMS zpráva o úspěšné předregistraci a v dalších měsících budou zváni na vstupní prohlídku, celý proces ale potrvá delší dobu. „Odhadem se šikovnému zubaři podaří do ordinace zaregistrovat 500 pacientů ročně. Mnozí lidé neměli roky zubaře a po registraci se vstupní prohlídkou se zvou na opětovné návštěvy, aby se opravil jejich chrup,“ uvedl Chudárek.

zdroj: ČTK
Spustit audio