Nemocnice v kraji utlumují provoz očkovacích center, zájem o vakcíny opadá

15. únor 2022 07:20

Očkovací centra v Moravskoslezském kraji omezují provoz. Zájem o očkování totiž opadá. Do některých center už chodilo jen několik lidí denně. Od tohoto týdne zkrátilo provozní dobu i očkovací centrum v nemocnici ve Frýdku-Místku.

V očkovacím centru u vstupu do nemocnice ve Frýdku-Místku je dopoledne skoro prázdno. Koordinátorka zdejšího očkovacího centra Ivana Křikalová vysvětluje, že od tohoto týdne v nemocnici očkují místo pětkrát už jen třikrát týdně, a během čtrnácti dnů provoz omezí ještě víc.

Čtěte také

„Prozatím máme tři vakcinační místa, ale protože se tolik neočkuje, tak dnes máme dvě sestřičky a budeme snižovat. Pojedeme na jedno očkovací místo,“ říká Křikalová.

Za den tu byli schopni naočkovat ještě 600 lidí denně, teď je to kolem stovky. A podobné je to v ostatních centrech, třeba v ostravské fakultní nemocnici (FNO).

„Zájem o očkování klesá. Zatímco v prvním lednovém týdnu naočkovali naši zdravotníci 16.815 lidí, tak v uplynulých sedmi dnech jich do našich tří očkovacích center přišlo 2175,“ upřesňuje mluvčí FNO Iva Piskalová.

Ředitel frýdeckomístecké nemocnice Tomáš Stejskal přitom očekává, že zájemců o očkování bude dál ubývat. „Díky rozvolňování i současnému přístupu ke covidu bude zájem dál klesat. Původně se předpokládalo, že s novou vakcínou, která přišla do republiky, bude větší zájem, nicméně zájem o Novavax je ještě menší než o předchozí vakcíny,“ vysvětluje Stejskal.

Zdravotníky z centra navíc teď nemocnice akutně potřebuje přímo na odděleních. Ve frýdeckomístecké nemocnici teď chybí kvůli nemoci či karanténě 15 procent zdravotníků.

Spustit audio