Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela Centrum porodní asistence

13. prosinec 2021 14:44

Centrum je vhodné pro nerizikové rodičky, které chtějí mít u porodu větší soukromí. O nastávající maminky se tam starají jen porodní asistentky. Lékař je ale automaticky k dispozici, pokud by se přirozený porod náhle zkomplikoval. Frýdeckomístecká nemocnice je první v kraji, která tuto možnost rodičkám nabízí.

„Dlouhodobě sledujeme přání, se kterými přicházejí rodičky. Co jim chybí, co by ještě v porodnici chtěly. A objevoval se požadavek, že by chtěly být jen s porodní asistentkou a lékaře jen na zavolání,“ říká Petronela Bieliková, vedoucí lékařka porodních sálů.

Větší intimita, pohoda, klid. To je to, co centrum porodní asistence může nastávajícím maminkám nabídnout. „Snažíme se jim zachovat tu intimitu, aby byly spokojené. Porodnictví je hodně i o psychologii. Když tam není žádné napětí a nervozita, porod běží daleko lépe,“ vysvětluje porodní asistentka.

„Odvádíme i porody do vody. Někdy to rodičky ani neplánují, jen že se půjdou ponořit do vody na odlehčení bolesti v první době porodní a přijde jim to úplně přirozené, že pak v té vaně zůstávají i v té druhé době porodní,“ dodává.

Pro centrum porodní asistence se nevytvářely nějaké nové prostory, funguje přímo v porodnici. V případě potřeby je lékař automaticky k dispozici. Posílila se ale role a kompetence porodních asistentek.

„Důležité je říct, že všechny ostatní maminky, které chtějí rodit, jak je zvykem v České republice a v České republice převládá lékařsky vedený porod, tak to je u nás všechno zachované,“ ujišťuje lékařka Petronela Bieliková.

Ve frýdeckomístecké nemocnici přišlo loni na svět skoro 1200 miminek, letos to bude zřejmě přibližně stejně.

Spustit audio