NEŘEŽ s Katkou Koščovou a dvojitá šedesátka ve Studiu 1

19. březen 2016

Člen české skupiny Neřež a zakládající člen legendárních Nerez Zdeněk Vřešťál slaví 60. narozeniny. Skupina k tomuto jubileu připravila nové CD a turné, během kterého se zastavila i v ostravském rozhlase.

A tak se stalo, že ve Studiu 1 v úterý 15. března od 18:00 oslavenec Zdeněk Vřešťál vystoupil spolu s kapelou Neřež, s Romanem Dragounem a Katkou Koščovou. Koncert jsme vysílali v přímém přenosu, kdykoliv se můžete podívat na YouTube (viz také níže v článku). A s pomocí playlistu, který najdete pod videem, se můžete snadno pohybovat mezi jednotlivými skladbami.

„Dohromady nám bude 120 let a každý si to užíváme,“ směje se Roman Dragoun. „K tomu kulatému výročí jsme si vydali cédéčka. A Roman má dokonce písničku Šedesát,“ dodává Zdeněk Vřešťál.

Píseň Šedesát Romanu Dragounovi napsal básník a textař Milan Princ. „Já mám od něj asi sedmdesát věcí, co mi napsal,“ počítá Roman Dragoun.

A proč se Roman Dragoun a Zdeněk Vřešťál rozhodli životní jubileum oslavit společným koncertem?

„Díky tomu, že jsem vydal desku Piano, mám písníčky, kterými jsem se trochu přiblížil folku. A kluci zase naopak, dalo by se říct, dělali zase trochu jazzovější věci,“ popisuje Roman Dragoun.

„Mi se líbí, jak Roman zpívá. A vůbec ty písničky jsou moc pěkné. Jsem rád, že mám tu čest kromě Marie Rottrové spolupracovat třeba s Romanem Dragounem, protože je to kvalita a zároveň rock, pop a kvalitní muzika,“ dodává Zdeněk Vřešťál.

Stejně jako Zdeněk Vřešťál i Roman Dragoun slaví šedesátku letos v březnu. A pánové se dohodli, že připraví několik společných koncertů. Jeden z nich se uskutečnil právě v ostravském rozhlase, ve Studiu 1.

Na koncertě zazněly slavné hity Nerezu i písničky kapely Neřež včetně těch z jejich novinkového alba – podívejte se a poslechněte si záznam na YouTube! Tento skvělý koncert je doplněn interaktivním playlistem (klikněte na informační text pod videem). S kapelou zpívá vynikající slovenská zpěvačka Katarína Koščová.

„S Katkou vystupujeme společně už několik let, vydali jsme CD Vlakem na Kolín a naše spolupráce nás pořád baví. Proto jsme také na naše nové album zařadili písničku z repertoáru polské zpěvačky Maryly Rodowicz, ke které napsala český text Zuzana Navarová. Je to naprostý unikát, protože jsme ji hráli už před mnoha lety se Zuzanou, ale nikdy jsme ji nenatočili. Teprve dnes se písnička Rozpravy objevuje na novém albu Neřež, kde ji spolu s Vítkem Sázavským zpívá právě Katka Koščová,“ vysvětluje oslavenec Zdeněk Vřešťál.

autoři: ČRo Ostrava , tif , dam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.