Nevíte, co o víkendu s volným časem? Vyberte si z našich tipů

8. duben 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Michal Hrůza & Kapela Hrůzy – a jejich Jarní divadelní turné. Právě to dnes míří do Kulturního domu Poklad v Ostravě-Porubě, kde v „live“ provedení zazní známé songy Michala Hrůzy, jako je Napořád, Pro Emu nebo Zakázané uvolnění, a také skladby z nového alba Světlo do tmy. Koncert má začátek v sedm večer.

Městské muzeum v Krnově pro změnu v 17 hodin zve na vernisáž výstavy s názvem Pečujeme o sbírky. Muzeum představí své skvosty, fotografie, texty i medailony restaurátorů, kteří s muzeem spolupracují na záchraně sbírkových předmětů.

V Havířově začínají Svátky jara. Ode dneška až do příští středy bude Náměstí Republiky patřit malovaným vajíčkům, pomlázkám, tradičním výrobkům a jarní dekoraci. V doprovodném programu nebudou chybět dílničky pro děti i koncerty cimbálovek, dechovek nebo folkových skupin. Dnes v 17 hodin vystoupí cimbálová muzika Fojt.

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici naopak startují speciální dubnové prohlídky depozitáře Slovenské strely. Dnes od 12 do 15:30 budou k vidění i originální součástky motoru, původní nádobí a repliky uniforem vlakové posádky.

Sobota

Pokud chcete vyrazit na Velikonoční jarmark, od 8 do 12 hodin máte dnes příležitost v Národním domě v Brušperku. Velikonoční jarmark spojený s ukázkou a prodejem uměleckých předmětů nabídne i dílničky zaměřené na pletení pomlázky, zdobení kraslic a malování jarních obrázků.

Čtěte také

Velikonoční jarmark  chystají také na zámku v Kravařích. Oživí jej historický jarmark, ukázky lidových řemesel i vystoupení folklórních souborů a pěveckých sborů. Od 9 do 17 hodin budou také probíhat komentované prohlídky Zámecké kaple, kde vystoupí soubor Collegium Bonum.

Štramberk dnes láká na Otevírání hradu. Zahájení hradní sezóny začne ve 13:30 bohatým programem. Mimo jiné vystoupí dobová hudba Devětsil, skupina historického šermu Allegros, chybět nebude ani Sokolník Monti, Kejklíř Křupala a tvůrčí dílničky v Jaroňkově útulně.

V Ostravě pro změnu lákají Velikonoce na Slezskoostravském hradě. Na horním nádvoří proběhne tradiční jarmark s muzikou i divadélky. Hrad ožije lidovými písněmi a tanci z Lašska a Valašska. Mimo jiné vystoupí soubory Hlubinka, Holúbek, žongléři a komedianti. To vše dnes od 9 do 17 hodin.

Neděle

Stará Poruba: od 13. století po socialistický realismus. To je téma komentované procházky, která vás dnes čeká v jedné z ostravských městských částí - v Porubě. Během trasy se zastavíte u kostela sv. Mikuláše, porubského zámku i zdejší architektury socialistického realismu s Obloukem, Věžičkami a Hlavní třídou. Sraz je v deset dopoledne na tramvajové zastávce Vřesinská.

Knížecí velikonoce na zámku naopak lákají do Hradce nad Moravicí. Od 10 do 16 hodin vás tady čekají speciální prohlídky zámku s jarně vyzdobenými interiéry a tradiční velikonoční atmosférou.

Velikonoční jarmark na frýdeckém zámku. To je nedělní tip, jak zažít tradiční atmosféru s malováním kraslic a pletením pomlázek. V Rytířském sále vystoupí dětský folklorní soubor Valášek z Kozlovic, v zámecké kapli sv. Barbory žáci ZUŠ Místek. Frýdecký zámek bude otevřený od 9 do 16 hodin - a to včetně nové výstavy s názvem Po stopách brouka Pytlíka aneb hmyzí postavičky Ondřeje Sekory očima entomologa.

Z koncertů si pak dnes nenechte ujít v ostravském Evangelickém kostele Koncert sborové hudby, který začne v 16 hodin. Pokud ovšem nedáte přednost v Českém Těšíně Varhannímu koncertu Marty Gáborové, který zazní v tamním Evangelickém kostele od šesti večer.

Spustit audio