Houbový guláš
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes pro vás máme tip na houbový guláš.
Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u nich samozřejmě platí všeho s mírou.
Budete potřebovat:
- 500 g hub (nejlépe lesních)
- 200 g rajčatového protlaku
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- sladkou i pálivou papriku
- drcený kmín
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- lahůdkové droždí
- olej
Postup:
- Na rozpáleném oleji orestujeme podélně nakrájenou cibuli.
- Zaprášíme lžičkou pálivé a lžičkou sladké papriky a půl lžičkou drceného kmínu.
- Dále přidáme posekaný česnek a nakrájené houby.
- Zalijeme 100 ml vody.
- Osolíme a přidáme bobkové listy a nové koření (podle chuti).
- Za občasného míchání dusíme.
- Až houby změknou, přidáme protlak a dvě lžíce lahůdkového droždí.
- Poté zamícháme a dusíme ještě asi deset minut.
- Nakonec podle chuti dosolíme.
- Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.