Kabanos - klobása, kterou vojáci nosili za opaskem
Kabanos je pevná dlouhá klobása, silná asi jako větší palec. Jde o velmi suchý uzenářský výrobek, proto se v teple nekazí. Díky tomu se stal vyhledávanou pochoutkou mezi středoevropskými cestovateli, lovci i vojáky. Ti ho nosívali zastrčený za opaskem.
Kabanosy se vyrábí z libového i tučného vepřového masa, nakrájeného na kostky a ochuceného solí, česnekem, kmínem a kořením na mletá masa. Plní se do ovčích střívek a po vysušení v zavěšené poloze se udí.
Hotová klobása váží asi polovinu toho, co na začátku. O její původ se přou Poláci s Čechy.
Věděli byste, jakou má kabanos barvu?
a) bílou – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) červenohnědou – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o ruční mixér z broušené ocele s digitálním displejem od společnosti Gastroback.
Soutěžíme do úterní půlnoci - 2. září!