Bramborové taštičky se špenátem a zakysanou smetanou od Miroslava Hoška

Za jednoduchými a klasickými recepty je nejlépe vyrazit do drsných krajů, kde příroda lidem dávala zabrat. Jedním takovým míst je i Vysočina. A právě tam dnes žije a vaří dobroty šéfkuchař Miroslav Hošek. Vede restauraci Tisůvka v Cikháji a nám prozradil svůj recept na bramborové taštičky se špenátem a zakysanou smetanou.

Bramborové taštičky se špenátem a zakysanou smetanou:

- na těsto: 400 g vařených brambor, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky a sůl

- na špenátovou náplň: 400 g mraženého sekaného špenátu, 1 malá cibule, 2 lžíce zakysané smetany, 1 až 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek a máslo

Restujeme cibulku

Postup:

Nejprve si uvaříme den předem brambory ve slupce. Ideální jsou moučné brambory, ale použít můžeme jakékoli. Druhý den brambory oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme vajíčko, polohrubou mouku a trochu soli. Vše dobře promícháme. Těsto by mělo mít tužší konzistenci, aby se dalo dobře válet. Takto připravené těsto rychle zpracujeme, protože jinak nám bude řídnout a pouštět vodu.

Na jemné kousky si nakrájíme cibulku a vložíme ji na rozpálenou pánev. Až se nám cibulka trošku zbarví, přidáme máslo. Cibulku osmažíme do zlatova a následně scedíme a dáme do misky.

Špenátem s cibulkou a zakysanou smetanou

Listový špenát nakrájíme na menší kousky, spaříme a dáme do misky k cibuli. Přidáme dvě polévkové lžíce zakysané smetany a prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, případně i muškátovým oříškem a dobře promícháme.

Těsto si rozválíme na výšku cca 0,5 cm. Může být ale i méně, důležité je, aby se nám neprotrhlo. Pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrojíme kolečko, které naplníme kávovou lžičku špenátu. Kolečko přehneme přes špenát a okraje zmáčknutím spojíme k sobě. Můžeme použít například vidličku, která nám udělá na taštičkách hezký dekor.

Miroslav Hošek klade bramborové taštičky na talíř

V kastrolu uvaříme lehce osolenou vodu, do které taštičky vkládáme uvařit. Vaříme čtyři až pět minut.

Podáváme přelité máslem s osmaženou cibulkou.


Miroslav Hošek

Za kuchaře se převlékal už na dětských karnevalech a snil o tom, že bude vařit opravdově. Kuchařem se vyučil ve Žďáru nad Sázavou. Jeho snem bylo získat zkušenosti v cizině a pak si založit vlastní podnik. Oboje se mu splnilo. Pracoval v hotelových restauracích v Německu a Rakousku.

Do ciziny se dostal hned po vojně, kam ho dotáhl kamarád. Začínal jako pomocný kuchař. Dnes provozuje vlastní restauraci v Penzionu Tisůvka v obci Cikháj na Vysočině. Základem jeho vaření je absence jakékoliv chemie a umělých dochucovadel. Vaří s lehkostí a s úctou k surovinám.