Klasika z Krkonoš. Ochutnejte sejkory se švestkovou klevelou
Pod krásným lidovým názvem krkonošské sejkory se ukrývají bramborové placky z našich nejvyšších hor. Dříve se jednalo o pokrm chudých horalů, dnes je to lahůdka. Recept prozradil šéfkuchař Radek Zidka z restaurace a pensionu U paní Berty v Temném dole ve východních Krkonoších.
Krkonošské sejkory nasladko
11 brambor
2 vejce
1 hrníček hladké mouky
perník nebo perníkové koření
1 polévková lžíce medu
zakysaná smetana
olej na smažení
trochu moučkového cukru na posypání
Postup:
Den předem si brambory uvaříme a necháme vystydnout. Druhý den brambory oloupeme a do mísy nastrouháme najemno. Přidáme 2 vejce (žloutek i bílek), nastrouhaný perník nebo perníkové koření, med, hladkou mouku a dobře promícháme. Vznikne těsto řidší konzistence. Pokud by bylo hustší, můžeme ho zředit trochou mléka.
Navlhčíme si ruku a z těsta vytvarujeme placky, které opékáme na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty.
Při podávání můžeme posypat moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem. Podáváme se zakysanou smetanou a klevelou.
Klevela
Do kastrolu dáme švestky, které zalejeme vodou, přidáme cukr a rozvaříme do pasty. Na závěr dochutíme rumem nebo jiným alkoholem dle naší chuti. Přidat můžeme také nastrouhanou pomerančovou či citronovou kůru nebo šťávu.
Restaurace a pension U paní Berty
Na kraji Horního Maršova, v části zvané Temný důl na cestě do Pece pod Sněžkou najdete útulné prostředí, domácí kuchyni a vstřícný personál. Restaurace U paní Berty si zakládá na tradiční krkonošské kuchyni, kterou obohacují tradiční česká jídla a evropská klasika. Kuchyni šéfuje Radek Zidka, který vaří s nadšením a z čerstvých surovin. Ochutnat můžete i jejich krkonošské kyselo.