Linecký koláč s tvarohem a ostružinami
Linecké těsto – to je sázka na jistotu. Vylepšené dobře ochuceným tvarohem a ovocem, v tomto případě ostružinami, které právě dozrávají. Jemný tvaroh, pikantní ostružiny a máslová drobenka, to je moučník s nádechem pozdního léta.
Suroviny:
Na těsto:
150 g hladké mouky
75 g cukru moučka
75 g másla
1 celé vejce
¾ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
trochu nastrouhané citrónové kůry
Na náplň:
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu
cukr podle chuti
Na drobenku:
máslo
polohrubá mouka
cukr
500 g ostružin
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Potom ho vtlačíme do sádlem vymaštěné koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme rozdělaný tvaroh, který zasypeme ostružinami. Celý povrch koláč posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.
Příprava tvarohové náplně: Tvaroh rozděláme se žloutky a cukrem, podle potřeby naředíme smetanou nebo jogurtem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Příprava drobenky: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou. Cukru dáme podle chuti, mouky podle toho, jak sypkou drobenku chceme mít.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.