Bylinkové máslo

Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.

Výhodou je také to, že přesně víte, co jste pro výrobu použili. Příprava bylinkového másla může být i zábavná. Nevěříte? Vyzkoušejte následující recept, který vám i dnes přináší dopolední Apetýt.

Budete potřebovat:

  • smetanu ke šlehání 30 %
  • pažitku
  • petržel
  • kopr
  • sůl

Postup:

  1. Smetanu vlijeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem – takové množství, aby od horního okraje zbývaly alespoň 3 cm.
  2. Sklenici dobře uzavřeme a třepeme s ní, než se oddělí pevné části od usazeného podmáslí.
  3. Máslové hrudky následně alespoň 3x propláchneme tekoucí vodou.
  4. Přidáme bylinky a sůl, dle vlastní chuti. 
  5. V lednici vydrží čerstvé bylinkové máslo jeden týden.
  6. Můžete si ovšem jeho porce zamrazit, nejlépe zabalené v pečícím papíře.

Tip: Tahle dobrota se dá vyrobit i z čerstvého mléka přímo z farmy. To musíte nalít do vysoké nádoby a nechat za pokojové teploty stát asi 12 hodin. Vytvoří se vrstva smetany, tu odebereme a dále zpracujeme tak, jak je popsáno výše.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.