Šťavnatý koláč bez mouky

V pátečním Apetýtu jsme pro vás vybrali tip na koláč z jablek a máku bez mouky.

Dříve používali lidé jen celozrnnou mouku, protože jinou zkrátka neznali. Teprve později se zrodila takzvaná bílá mouka. Do naší kuchyně sice patří, pro naše zdraví je ale dobré si ji někdy odpustit nebo zcela vynechat. A právě k tomu můžete využít třeba i náš dnešní recept.

Co potřebujete?

  • 240 g strouhaných jablek
  • 140 g bílého řeckého jogurtu
  • 100 g mletého máku
  • 40 g cukru (lze použít krupici nebo třeba kokosový)
  • 30 g kešu oříšků
  • 2 vejce

Postup:

  1. Kešu oříšky rozmixujeme na mouku a přidáme k nastrouhaným jablkům.
  2. Poté přidáme další ingredience a vymícháme těsto, které pak vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů.

Tip: Hotový koláč můžete potřít marmeládou nebo čokoládovou polevou. Případně můžete místo jablek použít nastrouhanou oloupanou cuketu.     

Související

  • Banánová bábovka

    Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.

  • Snídaně, která vám nastartuje den. Připravte si mrkvovou pochoutku!

    V Apetýtu vám celý srpen budeme nabízet každé pondělí inspiraci na jídlo, které bude výživově bohaté a kaloricky vyrovnané. Začneme snídaňovou mrkvovou pochoutkou!

  • Linecký koláč s jablky

    V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.