Jarní pažitková omáčka
Recept na pažitkovou omáčku je jednoduchý a rychlý, naučí se ho i méně zkušené hospodyňky.
Recept nám poslala posluchačka Jana z Moravských Knínic.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 větší jarní cibulku (bílou část)
- 1 svazek pažitky
- cca 1/2 l mléka
- 100 g zakysané smetany
- snítku libečku
- sůl
- pepř
- 2 kuličky nového koření
- cukr dle chuti
Postup:
- Cibulku nakrájíme na kousky, pažitku nadrobno.
- Rozpustíme máslo a zesklovatíme cibuli.
- Přisypeme mouku a restujeme minutku.
- Jíšku zalijeme mlékem a přidáme libeček, třetinu pažitky, sůl a nové koření.
- Vaříme a mícháme asi 15 minut.
- Omáčku rozmixujeme a 2 lžíce smícháme se smetanou.
- Přidáme do omáčky, vmícháme zbytek pažitky a dochutíme.
- Můžeme dochutit podle toho, jak máme rádi, do sladko kysela.
- Podáváme k vařenému masu, vejcím a bramborám.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka