Letní osvěžení: bulharský tarator

Tarator je tradiční balkánské jídlo nebo chcete-li takzvaný tekutý salát. Je nutné ho dobře vychladit a stane se z něj vynikající osvěžení v horkých dnech.

Recept od kamarádky, která měla manžela z Bulharska, nám poslala do Apetýtu paní Věra z Rosic. Děkujeme!

Co budete potřebovat?

  • 200-400 g salátové okurky (oloupat, nakrájet na drobné kostičky)
  • trochu soli
  • 400-500 ml bílého jogurtu
  • kopr (drobně nakrájený)
  • česnek (jemně utřený, lze i vynechat, kdo ho nemůže)
  • vlašské ořechy (drobně nasekané)

Postup:

  1. Kostičky okurky dáte do misky, trochu je osolíte a necháte vypotit.
  2. Potom vmíchejte jogurt a kopr. To je základ – dá se jíst i takto.
  3. Kdo může a má rád, přidá česnek. Kdo chce, přidá ořechy. Jogurt by měl být co nejhustší, rozředí ho totiž šťáva z okurky. Máte-li jogurt řídký, nechte ho odkapat na sítku vyloženém plátýnkem nebo utěrkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.