Letní osvěžení: bulharský tarator
Tarator je tradiční balkánské jídlo nebo chcete-li takzvaný tekutý salát. Je nutné ho dobře vychladit a stane se z něj vynikající osvěžení v horkých dnech.
Recept od kamarádky, která měla manžela z Bulharska, nám poslala do Apetýtu paní Věra z Rosic. Děkujeme!
Co budete potřebovat?
- 200-400 g salátové okurky (oloupat, nakrájet na drobné kostičky)
- trochu soli
- 400-500 ml bílého jogurtu
- kopr (drobně nakrájený)
- česnek (jemně utřený, lze i vynechat, kdo ho nemůže)
- vlašské ořechy (drobně nasekané)
Postup:
- Kostičky okurky dáte do misky, trochu je osolíte a necháte vypotit.
- Potom vmíchejte jogurt a kopr. To je základ – dá se jíst i takto.
- Kdo může a má rád, přidá česnek. Kdo chce, přidá ořechy. Jogurt by měl být co nejhustší, rozředí ho totiž šťáva z okurky. Máte-li jogurt řídký, nechte ho odkapat na sítku vyloženém plátýnkem nebo utěrkou.
Související
-
Letní salát s tvarohem a žampiony
Lehké osvěžující jídlo vám v horkém dni určitě udělá radost, zasytí a přitom odlehčí vašemu zažívání.
-
Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy
Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!
-
Jemná domácí paštika
Čtvrteční recept Apetýtu vás naučí poctivou domácí paštiku. Ta je výborný předkrm nebo chutná svačinka, funguje skvěle i jako jedlý dárek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.