Nouzový stav podle hejtmana Vondráka zatím není nutný

23. listopad 2021 16:08

Hejtmani se po dnešním jednání s premiérem shodli, že zatím není nutné kvůli covidu vyhlásit nouzový stav. Potvrdil to hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Čtěte také

Podle něj je možné ke zpřísnění regionálních opatření zatím využít pravomocí hygieny. A aktuálně řešit například konání hromadných akcí.

„Co dle mého názoru znervózňuje všechny, je konání různých hromadných akcí, kde se nedodržují podmínky, které jsou definovány v omezeních. To znamená nošení respirátorů. To je nezbytně nutné zajistit. Tedy buď lidé budou ty roušky, respirátory nosit, nebo se budou muset takovéto velké akce omezit,“ upozornil hejtman.

Hejtmani by za vhodnou považovali úpravu pandemického zákona, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření.

Na pandemickém zákoně se začátkem roku shodly koaliční a opoziční strany zejména proto, aby existovaly nástroje k boji s epidemií covidu-19, které by nevyžadovaly nouzový stav. Norma umožňuje ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než mohly dříve.

Spustit audio

Související