Nová dešťová nádrž nedaleko Slezské Harty má pomoct se zalesněním i proti suchu

9. duben 2024 12:10

Lesy České republiky chtějí vrátit vodu do okolí potoku Rýžovník na Bruntálsku. Původně zalesněnou lokalitu poničil kůrovec. Teď tam státní podnik napouští novou nádrž, která má pomoci oblast obnovit. Zároveň má posloužit v boji proti suchu. Někteří odborníci s takovou praxí ale nesouhlasí.

Pavel Němčanský z Lesů České republiky říká, že hráz pomůže k opětovnému zalesnění kůrovcem zničené oblasti a v boji proti suchu. V případě potřeby ji můžou použít i hasiči jako zásobník.

„Stoprocentně bude mít pozitivní vliv na celou tu širší lokalitu, nebude to jenom lokálně, ale bude to mít pozitivní efekt, i když bude nějaké sucho. Stále pouštíme zase minimální zůstatkový průtok, tak v období sucha bude ta nádrž splňovat to, že dále v potoce bude neustále voda, která bude tím tokem proudit,“ vysvětluje.

Experti sice projekty na boj proti suchu vítají, ne všichni ale souhlasí s budováním nádrží, jak potvrzuje Jan Hradecký z přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Voda se má podle něj držet hlavně v půdě samotné.

„V podstatě na drobném vodním toku jsme postavili další přehradu, která bude limitovat některé procesy, které jsou přirozené, například pohyb sedimentů. Byl bych mnohem radši, kdybychom se věnovali kvalitě půdy a zadržovali vodu v ploše,“ dodává Hradecký.

Lesy České republiky chtějí v rámci projektu Vraťme lesu vodu v okolí Rýžovníku postavit hned několik vodních zdrží a tůní. Celková zatopená plocha má být až 10 tisíc metrů čtverečních. Práce v oblasti budou hotové nejspíš v roce 2027. Náklady včetně vodní nádrže Rýžovník jsou asi 25,5 milionů korun.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související