Lesy ČR obnovují zaniklé zásobárny vody u přehrady Kružberk

2. prosinec 2019 07:10

V Moravskoslezském kraji se ještě letos podaří obnovit šest zaniklých vodních nádrží. Kdysi sloužily jako zásobárna vody v krajině a Lesy České republiky teď dokončují poslední hráze. Jsou to malé přehrady často v odlehlých koutech kraje daleko od civilizace. Měly by hlavně pomoci v boji se suchem.

Vede sem jen polní cesta od velké přehrady Kružberk na Opavsku, na hráz budoucí nádrže nazvané U kostela. Podle Miroslava Kahánka z Lesů ČR, který má vodní toky na starosti, se do této malé přehrady vejde přes 8 tisíc kubíků vody. „Hlavním smyslem je zadržení vody v krajině, požární voda, biotop pro vodní živočichy,“ říká.

„Zaváží se překop hráze, dochází k propojení těchto dvou hrází. Byl osazen požerák,“ doplňuje technické detaily stavbyvedoucí Jaroslav Trejbal. Dělníci spěchají, počasí už je nevyzpytatelné.

„Teď se nacházíme na vodní nádrži Bílčická. Tady jsme s pracemi dále, hráz je už dokončená. I tady jde o obnovu historické nádrže,“ ukazuje druhou nádrž kousek vedle Kahánek.

A dokončuje se ještě třetí u Hradce nad Moravicí. Dohromady i s třemi letos už vybudovanými v Moravskoslezském kraji za více než 30 milionů korun. V příštím roce přibudou další tři, mezi nimi i úplně nová u Raduně na Opavsku.

V celé republice Lesy momentálně budují kvůli suchu přes 70 nových vodních nádrží a téměř 300 obnovují.

Pod hrází nádrže Kružberk
autor: mrk
Spustit audio

Související