V Krnově plánují dešťovou zahradu. Umožní lepší hospodaření s vodou

10. červen 2019

Zahradu, která zadrží vodu z přívalových dešťů, teď chystají v Krnově. Voda z rovného koryta malého potoka tam dělá často problémy. Při srážkách ohrožuje pozemky okolních rodinných domů a tomu by měla zabránit právě tato dešťová zahrada. Krnovská radnice už chystá hydrogeologické průzkumy.

„Problém s potůčkem vzniká při velkých srážkách, kdy se v místě zatrubnění přelévá, ucpává. Pak to po silnici teče lidem do sklepů,“ říká krajinářský architekt Petr Ondruška.

V těchto místech je koryto potůčku napřímené, kolem je louka a parčík. „Je nápad tu větší travnatou plochu terénně upravit tak, aby se voda, pokud by jí byl přebytek, v té ploše rozlila. Aby se vlastně naplnily takové mělké lagunky, čímž se jednak zpomalí odtok, a pokud to geologické podmínky umožní, tak aby se voda vsakovala,“ dodává architekt.

Po úpravách by v místě mohly vzniknout laguny a meandr. „Jsou to principy, které příroda umí dokonale. My bychom je chtěli využít ve prospěch zdejších lidí a přírody,“ dodává Petr Ondruška.

Na louce směrem k výletnímu místu Cvilín má přibýt i posezení a rostliny. Město teď čeká na výsledky hydrogeologického průzkumu a plány dešťové zahrady chce pak projednat i s místními obyvateli.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související