Centrální ostravský obvod omezí sečení některých trávníků. Kvůli suchu a úbytku hmyzu

23. duben 2019 10:53

Celkem devět trávníků v centrálním ostravském obvodu se nově bude séct pouze jednou do roka. Zatím jde o menší, zkušební plochy. Technické služby okolo vytipovaných míst umístí speciální tabulky, aby lidé věděli, že tam neseče záměrně. Podle vedení obvodu to bude ekologičtější – kvůli hmyzu i suchu.

Jsme uprostřed Komenského sadů v centru Ostravy hned vedle takzvaného lučního trávníku, po kterém se letos sekačky neprojedou. Rozdíl oproti jiným sečeným místům zatím ještě není moc vidět, ale brzy tomu bude jinak. Trávník se totiž bude upravovat jen velmi omezeně.

„Pokos se provede na vysoko, abychom – když už tam ti živočichové a semena rostlin jsou – to úplně nezničili. Takže pokosíme jedenkrát za sezónu,“ říká Martina Kittnerová z technických služeb, která má na starosti péči o veřejnou zeleň.

Nesečené plochy mají i lépe zadržovat vodu. „Dnes bohužel to intenzivní sečení trávy způsobuje docela značný úbytek vody v půdě, protože jednak voda po posečeném místě stéká a slunce má přímý přístup do půdy. A voda bude velký otazník v budoucnosti,“ vysvětluje místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Rostislav Řeha (Piráti).

Ostrava a extrémní výkyvy počasí. Město se připravuje na klimatické změny

Sucho (ilustrační foto)

Velká vedra nebo přívalové deště. Tyto výkyvy počasí by v budoucnu měly v regionu střední Evropy panovat stále častěji. Některá města proto sestavují takzvané adaptační strategie a připravují se tak na klimatické změny. Městské plochy by v budoucnu měly například umět lépe zadržet vodu v půdě. Novou strategii přijali například v Hlučíně nebo Kopřivnici a připravují ji i v Ostravě.

Některým lidem se neposečené trávníky líbí, někteří se ale bojí třeba alergií. Podle entomologa Ostravského muzea Jiřího Vávry ale luční trávníky můžou zvýšit různorodost rostlin a živočichů, kteří tam žijí.

„Vysadí se jeden druh trávy, který se seče, aby to vypadalo pěkně, ale zároveň tam nemůže žít nic jiného než naprosto běžné a absolutně přizpůsobivé druhy. Ostatní nemají šanci,“ popisuje Jiří Vávra, jak to funguje na sečených plochách.

Na neposečených trávnících se podle něj objeví hlavně více motýlů. Přilákat je má větší počet kvetoucích rostlin.

autor: pdu
Spustit audio

Související