Nová opatření: hospody kontrolují bezinfekčnost, testy platí kratší dobu, ne vždy jsou zdarma

1. listopad 2021

Opatření proti koronaviru se v Česku od pondělí mění. Hospodští a restauratéři musí nově kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Doba platnosti PCR a antigenních testů se zkracuje. A výrazně se také omezuje okruh lidí s nárokem na bezplatný preventivní test na covid. Neočkované žáky v osmi regionech s nejhorší epidemickou situací pak čeká v pondělí testování na covid-19. A neočkovaní učitelé musí mít nově nasazený při výuce respirátor.

Bezinfekčnost v restauracích

Restauratéři nebo hospodští musí od pondělí kontrolovat bezinfekčnost. Zákazníci musí nově předložit negativní antigenní, PCR nebo samotest, potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce.

Čtěte také

Pokud tak neučiní, neměl by je personál obsloužit. Kontrolovat to číšníci nebo servírky nemusí hned u vchodu, stačí ve chvíli, kdy se hosté usadí.

Ke kontrole dokladů o bezinfekčnosti by měla obsluha restaurací využít aplikaci čTečka pro mobilní telefony. Aplikace je k dispozici pro chytré telefony s operačními systémy Android a iOS. Jak by měla kontrola probíhat, se dočtete zde.

Kontrolovat dodržování opatření mohou krajské hygienické stanice a policie. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová již na tento týden ohlásila rozsáhlé kontroly.

Za porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví hrozí pokuta až tři miliony korun. Někteří hospodští se obávají úbytku hostů a dalšího poklesu tržeb.

Bezinfekčnost nebudou muset nově prokazovat děti do 12 let.

Kratší platnost testů

Od pondělí se také zkracuje doba platnosti testů na covid-19. Negativní výsledek antigenního testu nově platí 24 hodin místo dosavadních tří dnů. Stejně tak u samotestu. U přesnějších PCR testů se platnost zkrátila z týdne na 72 hodin, tedy tři dny.

Placené testy

Výrazně se omezuje rovněž okruh lidí, kteří mají nárok na preventivní test hrazený z veřejného pojištění. Nenaočkovaní lidé si je ode dneška musí platit ze svého.

Čtěte také

Možnost nechat se bezplatně otestovat mají i nadále děti a mladí do 18 let, lidé naočkovaní nebo se zahájenou vakcinací a také ti, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů.

Pokračovat bude také úhrada testů, na které pošle pacienta lékař nebo hygiena. Z veřejného zdravotního pojištění zůstává hrazeno i testování v sociálních službách.

Testování žáků

Testování žáků se během pondělí uskuteční v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

Čtěte také

Rozhodující byla data z neděle 17. října. Týdenní přírůstek nových případů covidu byl k tomuto dni v těchto regionech vyšší než 300 na 100 tisíc obyvatel.

Další okresy přibydou do druhého kola testování, které je v plánu za týden. Půjde o Prahu a okresy Beroun, Kolín, Praha-západ, Praha-východ, Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Rokycany, Louny, Olomouc, Šumperk, Jihlava, Blansko, Brno-město, Vyškov, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Kroměříž, Vsetín a Zlín.

Testovat se nemusejí žáci, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo mají doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Žáci, kteří test odmítnou, nebudou moct ve škole cvičit, zpívat budou moci s dvoumetrovým rozestupem a v jídelně budou muset sedět 1,5 metru od ostatních. Výjimku mají děti s psychickou poruchou nebo vážným zdravotním problémem.

Neočkovaní učitelé

Neočkovaní učitelé musejí mít od pondělí při výuce respirátory. Výjimku mají učitelky a učitelé v mateřských školách a dětských skupinách.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio