Nová vládní opatření: do konce nouzového stavu bude uzavřen maloobchod

21. říjen 2020 12:46

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu.

Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Rozhodla o tom dnes vláda. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Čtěte také

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven, jež budou upřesněny v usnesení kabinetu, uvedl Prymula.

Vláda od čtvrtečních 06.00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou.

Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti.

Vláda omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. „Na úřadech by nemělo docházet k frontám. Lidé by se měli objednat. Agendy, které nejsou nutné, by neměly probíhat,“ řekl Prymula.

„Všude tam, kde je to možné nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office,“ dodal ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný nebo telefonický kontakt, dokumenty předávat jen přes podatelnu.

Opatření nefungují

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po mimořádném jednání vlády premiér Babiš, proč kabinet přistoupil k dalším.

Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem.

Čtěte také

V počtu hospitalizací je Česko podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic.

Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, které je 1,36. Opatření jsou proto podle Prymuly nezbytná.

„Třetina všech testů je pozitivní. To znamená, že v populaci je veliký počet pozitivních osob,“ řekl. „Při reprodukčním čísle 1,36 jsme na cestě k vyčerpání kapacity, ať už je kapacita jakákoliv,“ dodal.

Opatření se podle Prymuly budou rozvolňovat hned, jakmile to půjde. „Opatření budeme rozvolňovat, jakmile se dostaneme na reprodukční číslo 0,8,“ upřesnil.

Rekordní nárůst počtu nakažených

V Česku dál rekordně přibývá nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i obětí. Největší nápor čeká zdravotnictví kolem 11. listopadu, zbývá málo času, uvedl ministr zdravotnictví Prymula.

Vláda ve středu jednala formou videokonference znovu už po dvou dnech. V pondělí rozhodla, že roušky budou od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou nyní také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

Čtěte také

Po pondělním zasedání kabinetu Prymula řekl, že se tento týden nebude na vládě diskutovat o případném celkovém uzavření života v Česku, takzvaném lockdownu. „Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“ uvedl v pondělí.

V Česku jsou od minulé středy zavřené všechny školy s výjimkou mateřských, restaurace mohou jen vydávat jídlo s sebou, až na výjimky se nekonají žádné sportovní a kulturní akce, povolené je shromažďování maximálně šesti osob. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech. Prymula ale míní, že sociálních kontaktů je přesto moc a platná omezení lidé často nedodržují.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio