Největší ohniska nákazy jsou v sociálních zařízeních a ve školkách

20. říjen 2020 17:04

Největší aktuální ohniska koronaviru v kraji jsou v sociálních zařízeních a mateřských školách. Uvedla to ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Podle ní ale hygienici s pomocí armády a úředníků zatím zvládají nemocné lidi trasovat a provádět s nimi epidemiologické šetření. Ještě více by jim práci ale usnadnilo takzvané sebetrasování.

„Co by nám ještě pomohlo, každý pozitivně testovaný dostává esemesku s webovým odkazem na takzvané sebetrasování. Tam on v klidu může vyplnit dotazník. Zkracuje nám to délku epidemiologického šetření zhruba na polovinu,“ říká Svrčinová.

Více mobilních odběrů

Čtěte také

Moravskoslezský kraj posílí mobilní odběry o pět sanitek. Dvě z nich bude provozovat krnovská nemocnice a na odběry budou jezdit především na Bruntálsku. Zbylé tři pak bude provozovat kraj ve spolupráci s hasiči a centrálním řídícím týmem. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) by se měly pomoci s odběry už v tomto týdnu.

„Dvě sanitky na Bruntálsku jsou v naší režii, bude je provozovat krnovská nemocnice a předpokládám, že to bude ihned. A co se týká hasičského záchranného sboru, tak tam je to odvislé od centrálního řídícího týmu a od našich hasičů. Probíhá školení, ale také předpokládáme, že to bude v řádu dnů,“ dodává Vondrák.

Covidová lůžka se plní

V kraji je už zaplněná většina covidových lůžek, podle hejtmana čtyři pětiny. Podle něj budou proto nemocnice jejich kapacity navyšovat. Do nemocnic pak Moravskoslezský kraj přerozdělí na výpomoc i mediky Ostravské univerzity.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související