Nová zelená úsporám Light: Můžete získat dotaci až 150 000 korun na zateplení domu, střech nebo výměnu oken

8. červenec 2023

Naše posluchačka žije sama v rodinném domku, který by zasloužil zateplit. Nemá bankovní účet ani internet, a tak jí s žádostí o dotaci nabídl pomocnou ruku obecní úřad. Jak posluchačka zjistí, že byla její žádost kladně vyřízena? A jak jí přijdou peníze, když nemá účet?

„Posluchačce bych doporučil, aby se úředníkem,který jí se žádostí pomáhá, zkontaktovala bezplatnou linkou EKIS, kterou zřídil Státní fond životního prostředí. Podle typu zateplení jsou k dispozici i v rámci kraje nebo okresu odborní poradci, kteří rádi pomohou. Dá se to dohledat v internetovém prohlížeči, včetně lokality a spojení na ně,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Co se týká bankovního účtu, od června stačí bankovní identita občana. Ta je podmínkou pro získání dotace. „Na účet tak posluchačce přijdou peníze, z kterých při opravách může čerpat. Na výměnu oken, dveří, zateplení podlah, stopů, střech, fasády. Po vyčerpání dotace pak může účet zrušit. Banky na to slyší,“ povzbuzuje odborník.

Když nemá internet, vše o dotaci a čerpání může nahradit komunikace s úředníkem obecního úřadu, který jí nabídl pomoc s odborníky z EKISU. Z jeho e-mailu mohou být dotazy na odborníky z EKISU a zároveň i odpovědi na dotazy. Za tu dobu, co program běží, jsou už na takovéto výjimky zvyklí a dobře je zvládají.

Dotace na střešní okna

Dalšího posluchače zajímalo, jak je to s výměnou vikýřových oken za klasická střešní okna. „Zde je podmínkou, aby bylo podkroví obývané, dispozičně uzpůsobené k bydlení a byl tam zdroj tepla.“

Dotaci pak můžete čerpat na všechna s okna. „Musí se pouze dodržet parametry dotace – stavební hloubku, šířku rámu a kvalitu skleněné výplně. Tedy trojsklo a doporučil bych okna vyrobená z „prvoplastu“, která si léta zachovají stejné parametry. Dotace na jedno okno je 12 000 Kč. Záleží, kolik jich budete měnit. Zbytek peněz do částky 150 000 Kč můžete využít na zateplení střechy (až 120 000 Kč) nebo zateplení stropu (dotace až 50 000 Kč). Vždy je důležité se poradit s odborníkem z EKISU, který tento problém řeší.

Poslechněte si odborníka v reportáži našeho Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio