Novojičínské onkologické centrum prošlo rekonstrukcí, stála přes 200 milionů korun

19. září 2014

Až o tři sta pacientů ročně více teď mohou operovat lékaři v Komplexním onkologickém centru Nový Jičín. Po rekonstrukci přibyly operační sály i lůžka na ÁRO. Za stavební úpravy a nové přístroje zaplatila nemocnice přes 200 milionů korun.

Máme nové operační stoly s perfektním uchycením pacienta a měkkým polstrováním, popisuje změny vrchní sestra Miroslava Březinová.

„Nová světla. Měli jsme staré operační lampy, které už svítily jako bludičky. Monitory s jiným obrazem, předtím nám šuměly. Přístroje máme zavěšené na stativech. Po zemi nám tak nevedou kabely,“ vyjmenovává Březinová.

Díky špičkovým přístrojům se teď můžeme pouštět i do mimořádně složitých operací, říká primář chirurgického oddělení Matej Škrovina.

„Jsou to výkony, kdy zvažujete, zda chirurgická intervence má pro pacienta význam a je proveditelná. Kvalitní technologický park umožňuje posouvat hranici technických možností,“ vysvětluje Škrovina.

Dalším přínosem rekonstrukce je zvýšení počtu zákroků, a to až o čtvrtinu. Podle ředitele nemocnice Karla Dostalíka to ale neznamená, že by se nějak výrazně podařilo zkrátit čekací dobu.

„Onkologických pacientů bohužel přibývá. V tuto chvíli jsme připraveni, aby se čekací lhůta neprodlužovala,“ dodává Dostalík.

Na některé onkologické operace tu pacienti čekají i šest týdnů.

autoři: iha , ako
Spustit audio