Novorozencům z karvinské nemocnice Ráj pomáhají chobotničky. Háčkuje jim je paní Serišová

31. květen 2018

Při procházce Karvinou můžete v čekárně nebo na lavičce v parku potkat sympatickou brunetu, která nedělá nic jiného, než háčkuje. Alena Serišová se totiž rozhodla pomáhat novorozencům z tamní nemocnice a vyrábí pro ně malé chobotničky.

Nemocnice v Karviné-Ráji má nový symbol – barevnou chobotničku. Pro novorozenecké oddělení je háčkuje dobrovolnice Alena Serišová a novinka slaví obrovský úspěch. Chapadla z bavlnek totiž kojencům připomínají pupeční šňůru a dotykem se uklidní. Původně chtěly zdravotnice dávat chobotničky jen opuštěným novorozencům, jenže zájem je tak velký, že háčkované hračky už dostávají všechny děti.

„Začalo to tak, že to mělo být pro miminka, která jsou opuštěná. A sama mám tři děti v pěstounské péči. Háčkování mám u sebe pořád a materiál kupuju,“ říká paní Serišová, která už pro nemocnici uháčkovala přes 500 chobotniček.

Paní Alena Serišová se stovkou uháčkovaných chobotniček pro novorozence. Přebírá je staniční sestra Markéta Kurovská

Chobotničky v karvinské nemocnici má na starosti staniční sestra novorozeneckého oddělení Markéta Kurovská. „Jsme šťastní, máme na to výborné ohlasy. A vidíme to hlavně u těch dětí. Když máme děti v inkubátoru nebo děti opuštěné, děti drogově závislých matek – ty všechny dostávají do postýlek chobotničky. Pomáhají dětem, aby se vyklidnily, protože se drží chapadýlek, které jim připomínají tu pupeční šňůru. Jsou pak klidnější, spokojenější, více pospí. Je to pro ně přínosem,“ vysvětluje sestra.

„Když se podíváte na to chapadýlko, tak je v takové vrtulce a přesně tak vypadá pupeční šňůra. A děti u maminky v bříšku samozřejmě sahají kolem a dotýkají se i té pupeční šňůry. Chapadýlko jim pak připomíná ten pupečník v bříšku u maminky,“ doplňuje Markéta Kurovská.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.