Nový akademický rok na VŠB v Ostravě provází série protikoronavirových opatření

15. září 2020

Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě musela kvůli koronaviru nachystat na nový akademický rok řadu nových opatření. Vedení univerzity například nařídilo, aby se ve skupinách nemíchali studenti z různých oborů. Škola ale musela myslet i na studenty ze zahraničních zemí, kteří mají povinný test. Pokud by byl pozitivní na nemoc covid-19, musí se přestěhovat do vyčleněné kolejní budovy.

„Čekal jsem do poslední chvíle, den před nástupem do školy jsem se informoval, všechno dohledal,“ říká například Kryštof Hradečný, který nastoupil do prvního ročníku doktorandského studia na fakultě materiálově technologické.

Strojař Patrik do lavic univerzity zasedl úplně poprvé. „Až tak moc jsem to nesledoval, jen jestli škola vůbec je,“ říká. Všiml si ale například univerzitního semaforu. A přijde mu jako dobrý nápad. „Studenti tak mohou zjistit, kde by se neměli pohybovat,“ dodává.

Čtěte také

„Podobně jako na celostátní úrovni by měl vyznačovat, jak jsou zasaženy jednotlivé části univerzity,“ vysvětluje mluvčí univerzity Petra Halíková.

Kromě nákupu dezinfekce a častějšího úklidu musela univerzita zavést i opatření, která se týkají přímo výuky. A škola už se přichystala i na studenty, kteří přijedou z rizikových zahraničních zemí. Ti se na koronavirus musí nechat povinně otestovat.

„Pokud je test v pořádku, normálně je ubytujeme. Pokud test ještě není hotový, jsou na speciálním kolejním oddělení a čekáme na výsledky. Pokud se objeví, že student je pozitivní, tak na to máme kolej na ulici Dr. Malého, tam je ubytováváme po dobu, kdy jsou infekční. Mají tam celkové zázemí, aby z budovy vůbec nemuseli vycházet,“ dodává mluvčí.

Veškeré fakulty na univerzitě mají v tuto chvíli barvu bílou, riziko nákazy by tam tedy být nemělo. Pokud by se ale nemoc objevila, pro školu zůstává prioritou, aby zůstala otevřená a uzavřela třeba jen jednotlivé fakulty.

Spustit audio

Související