V ostravském centru 3D tisku vznikají ochranné pomůcky pro zdravotníky

27. březen 2020 06:49

Centrum 3D tisku Protolab s pomocí 14 různých pracovišť VŠB-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) začalo vyrábět ochranné pomůcky pro zdravotníky. Univerzita má k dispozici několik desítek 3D tiskáren, které ze svých laboratoří zapůjčila nejen univerzitní pracoviště, ale i jednotliví výzkumníci. Na tiskárnách by při nepřetržitém provozu mohlo být vyrobeno až 255 ochranných štítů za den. První štíty už zamířily ke zdravotníkům.

„Centrum už objednalo přes 100 kilogramů filamentu (výrobního materiálu) a do Ostravy bude na cestě také tuna práškového materiálu, který pro tyto účely uhradí Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Cílem projektu je dostat štíty tam, kde je potřebují,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková. Štíty by měly získat nemocnice, domovy seniorů, charity a další.

Čtěte také

Jen pro Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) by jich na 3D tiskárnách měli vyrobit až 5000. Mluvčí FNO Petra Petlachová uvedla, že nemocnice dnes získala prvních 60 ochranných plastových štítů. Převzal si je přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka.

„Ihned to dám porodním asistentkám, anesteziologům, sestřičkám, na operační sál operatérům, prostě lidem, kteří jsou nejvíc vystaveni té nákaze. Vyzkoušíme to v ostrém provozu a uvidíme, jak se to osvědčí,“ uvedl Šimetka. Škola tak po testování v praxi získá zpětnou vazbu od zdravotníků. „Aktuálně máme 57 tiskáren, které pojedou nonstop. Budou se tam střídat technici a doktorandi, ať jich vyprodukujeme co nejvíc,“ uvedla prorektorka Jana Kukutschová.

Čtěte také

Základ ochranného štítu je vyrobený z polymerního prášku, který je certifikován pro styk s kůží a je vhodný do zdravotnictví, pás na čelo je z polyamidu. „Dokud nám to omezené zásoby materiálu dovolí, budeme štíty dodávat zdarma,“ uvedl za centrum 3D tisku Protolab Marek Pagáč. Kromě štítů centrum pracuje na výrobě zjednodušených respirátorů, kterých vyrobí okolo 200 denně, a spolupracuje na výrobě tyčinek pro odběr stěrů z nosní dutiny a krku, z nichž se zjišťuje přítomnost viru v těle člověka.

„Kapacita Centra 3D tisku Protolab bude využita přibližně na deset týdnů,“ uvedla Halíková. Distribuci vyrobených ochranných pomůcek zajistí škola ve spolupráci s krajem.

V Moravskoslezském kraji je k čtvrtečnímu večeru 206 lidí s nemocí COVID-19. Nejvíce nemocných hygienici nadále evidují na Frýdecko-Místecku. Vyplývá to z dat ke 21:00, která zveřejnil na sociální síti hejtman Ivo Vondrák (ANO). Počet potvrzených případů nákazy v celé zemi stoupl na 1925.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související